Oponki pieczone: żółte, zielone i... plecione ;)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Oponki pieczone, a więc lżejsze od smażonych na głębokim tłuszczu, ale też nietypowe, bo... z naturalnie barwionego ciasta :)
Kolor żółty to efekt dodania kurkumy, a delikatny zielony jest na soku wyciśniętym ze szpinaku. Całość nie jest bardzo pracochłonna.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto zielone:
    1,5 szkl. mąki pszennej
    1 jajko
    4 g drożdży instant
    1/4 szkl. cukru
    200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex
    25 g roztopionego masła

    Ciasto żółte:
    1,5 szkl. mąki pszennej
    1 jajko
    4 g drożdży instant
    1/4 szkl. cukru
    około 1/3 szkl. letniego mleka
    1 łyżeczka kurkumy
    25 g roztopionego masła

    Dodatkowo:
    1 jajko do smarowania
    lukier, cukier puder (lub nic)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Oponki

Oponki pieczone: żółte, zielone i... plecione ;) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oponki żółte i zielone 1. Ciasto zielone: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, suche drożdże i jajko. Wlewamy sok szpinakowy - żeby go uzyskać 200g rozdrobnionego szpinaku zagotowujemy w rondelku, a po przestudzeniu odciskamy przy pomocy gazy (wyszło mi około 1/3 szkl. letniego soku ze szpinaku (jeśli masz mniej dorób lub uzupełnij mlekiem). Zagniatamy ciasto, kiedy będzie już dobrze wyrobione, bez śladów jajka, wlewamy roztopione, przestudzone masło i długo wyrabiamy, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i będzie miękkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Ciasto żółte: Do przesianej mąki dodajemy wszystkie składniki prócz masła. Postępujemy jak wyżej, czyli po wstępnym wyrobieniu dodajemy przestudzone, płynne masło i zagniatamy długo, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto stanie elastyczne i miękkie. Odstawiamy (przykryte) do wyrośnięcia na ok 30 minut.
  • Oponki żółte i zielone 2. Wykonanie oponek: Oba ciasta rozwałkowujemy na grubość około 1 cm (ja zrobiłam za cienkie, dlatego tu piszę o grubszym-ładniej wyrosną). Szklanką wycinamy koła, a małym kieliszkiem lub korkiem dziurkę w środku. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i nastawiamy na 180 stopni (drożdżowe lubi stopniowe zwiększanie ciepła, dlatego nie nagrzewamy wcześniej piekarnika). Pieczemy do zrumienienia (u mnie było to około 15 minut).
  • Oponki żółte i zielone 3. Wykonanie oponek plecionych: Dwie możliwości. Możemy odrywać po kawałku z obu ciast, następnie robić z nich wałeczki i oba wałeczki zwijać i sklejać. Ja zrobiłam to chyba prościej, bo rozwałkowałam oba ciasta, cięłam na paseczki około 1x15 cm, następnie je skręcałam ze sobą i zlepiałam całość w formie oponek.
    Następne kroki jak wyżej, czyli po wyrośnięciu smarujemy jajkiem i pieczemy do zrumienienia.
    Gotowe wypieki możemy dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą, posypkami czy czym lubimy (lub niczym;)).

Porady

Podaję samo określenie "mąka pszenna", bo nie wiem jaki typ ma mąka, którą mam z młyna ze zmielenia własnej pszenicy (takiej tu użyłam). Dlatego jej ilość może być +/- 1-2 łyżki, w zależności od rodzaju (grubości) mąki (ze swojej strony polecam tortową lub luksusową).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kurkuma Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować