Sernik marchewkowy z kurkumą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Marchewkowy, w składzie i w kolorze, sernik. Pokolorowałam go nie tylko przecierem z marchwi ale również kurkumą, dzięki czemu mamy oprócz bardzo dobrego, bardzo zdrowy sernik :) Pieczony jest bez spodu, na wierzchu ma cienką warstwę galaretki. Prosty w przygotowaniu. Mój pomysł :) Godny polecenia

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mielonego sera z wiaderka
    300 g marchewki
    5 jajek
    1 i 1/4 szklanki cukru
    3 mocno czubate łyżki (90 g) mąki ziemniaczanej
    50 g masła
    1/2 łyżeczki kurkumy

    1 galaretka o smaku pomarańczowym
    300 ml wody


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik marchewkowy z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę ugotować w lekko osłodzonej wodzie, odcedzić, zmiksować blenderem. Powinno wyjść ok. 200 ml gęstego przecieru.
  • 2. Do dużej miski wyłożyć ser, ostudzony przecier z marchwi, całe jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną, rozpuszczone masło i kurkumę. Krótko zmiksować. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zaraz przykręcić do 150°C. Piec ok. 80 minut. Ostudzić.
  • 3. W rondelku zagotować 300 ml wody, zdjąć z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. Gdy zacznie lekko tężeć, wylać na ostudzony sernik, zostawić do jej całkowitego zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurkuma Marchewka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować