Pieczeń z szynki z kuminem i wędzoną papryką

5 (2 ocen)

  • Dla 6 osób

Pieczeń z szynki w aromatycznej marynacie idealnie sprawdzi się na obiad lub jako dodatek do kanapek.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego od szynki
    Marynata:
    3 łyżki oleju roślinnego
    3/4 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka suszonego majeranku
    1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
    1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
    1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
    4 ziela angielskie
    4 liście laurowe
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Pieczeń z szynki z kuminem i wędzoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie sypkie składniki marynaty utrzeć w moździerzu. Dodać czosnek i olej. Umyte i osuszone mięso natrzeć marynatą i wstawić do lodówki na 24 godziny. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni (bez termoobiegu). Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minut. Temperaturę zmniejszyć do 170 stopni i piec jeszcze około 1 godziny. Po wyjęciu z piekarnika pieczeń zostawić na około 15 minut do równomiernego rozejścia się soków wewnątrz. Pokroić na plastry i podawać z ulubionymi dodatkami polaną sosem wytworzonym podczas pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować