Harira czyli zupa marokańska z kurczakiem

4.48 (196 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Niezwykle aromatyczna, doskonale przyprawiona słodko – kwaśna, a zarazem lekko ostra i mocno rozgrzewająca zupa na bazie soczewicy, chrupiącej ciecierzycy, świeżych pomidorów, pachnącego imbiru, cynamonu i kminu, z delikatnym, soczystym mięsem z kurczaka to obowiązkowa pozycja dla fanów kuchni marokańskiej.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • 500g fileta z kurczaka
    1,2l bulionu drobiowego
    850g pomidorów
    100g czerwonej soczewicy
    100g ciecierzycy
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki startego świeżego imbiru
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczka kminu rzymskiego
    1 łyżeczka kurkumy
    2 łyżeczki curry
    sok i otarta skóra z 1 limonki
    1 pęczek kolendry
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy Curry

Harira czyli zupa marokańska z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Harira czyli zupa marokańska z kurczakiem 1. Ciecierzycę namoczyć w dużej ilości wody i pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na cała noc. Po tym czasie ugotować do miękkości w osolonym wrzątku.
  • 2. Soczewicę również ugotować do miękkości w osolonym wrzątku.
  • 3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć szypułki i pokroić w grubszą kostkę.
  • Harira czyli zupa marokańska z kurczakiem 4. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć kurkumą, curry, solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju.
  • Harira czyli zupa marokańska z kurczakiem 5. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać starty imbir, utarty w moździerzu kmin rzymski, cynamon i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, pomidory, wlać bulion warzywny i gotować około 10-15 minut. Po tym czasie dodać usmażony filet z kurczaka, posiekaną świeżą kolendrę, ugotowaną ciecierzycę, soczewicę oraz startą skórkę i sok z limonki. Na samym końcu zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować