REKLAMA
Kmin rzymski, świeża papryka i odrobina miodu sprawiają, że zwykły kapuśniak smakuje niezwykle. Warto ugotować go dzień wcześniej, bo odgrzewany zyskuje na smaku.
Pyszne, aromatyczne, wegetariańskie danie kuchni indyjskiej z domowym serem paneer.
Smaczna, niezwykle aromatyczna karkówka podsmażana na tłuszczu z dodatkiem świeżej szałwii i młodego czosnku, idealnie wkomponuje się w rodzinny posiłek. Świetnie smakuje z podpiekanymi ziemniakami czy pajdą świeżego pieczywa. Kwaśny smak kapusty delikatnie osłodzony dodatkiem powideł śliwkowych, zabarwiony aromatem suszonych borowików i szczyptą kminu to danie które sprawi, że goście będą prosić o dokładkę :)
Pyszna, rozgrzewająca i gęsta zupa pełna aromatów i smaków.
Kociołek to potrawa jednogarnkowa, rodzaj bardzo gęstej zupy. A marokański - ze względu na przyprawy. Danie wymyśliłam sama, więc być może Marokańczyk z krwi i kości nigdy nie jadł takiej potrawy. Ciekawe, czy by mu smakowała?
Zainspirowała mnie wizyta na pewnym szkoleniu podczas, którego prowadząca przedstawiła kuchnię z Indii i jak zrobić dobry inny ryż i tak po nitce do kłębka zrobiłam swoją wersję ale reszta z Indii.
Sałatki zawsze cieszą się u mnie w domu dużym powodzeniem. Prezentowana sałatka warstwowa z jajkiem sadzonym zniknęła ze stołu wręcz w mgnieniu oka. Danie jest łagodne w smaku, ze starannie dobranymi dodatkami przyprawowymi oraz podane w ciekawej formie.
Jajka zapiekane w marchewce i szpinaku, pod solidną warstwą żółtego sera. Takie dodatki jak np. pokrzywa, szczypiorek oraz aromatyczne przyprawy - kminek, kolendra, kumin, pieprz cayenne tworzą pyszną kompozycję smakową. Propozycja na pożywny, wegetariański posiłek.
Wyśmienite cukinie faszerowane mięsem mielonym, cebulą, pieczarkami i miąższem z cukinii. Farsz wzbogacony został, mającym korzenie w Egipcie, kminem rzymskim, dzięki czemu danie nabrało oryginalnego charakteru i jeszcze bardziej wyjątkowego smaku.
Ostatnio skomentowane
Sałatka z makaronem z zupek chińskich z koperkiem i orzechami