50 dag sera białego
50 dag mąki
10 dag masła
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
20 dag kwaśnej śmietany 18%
łyżeczka spirytusu
łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder
Mini pączki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków następnie dodajemy żółtka, cukier, masło, mąkę, śmietanę, proszek do pieczenia i spirytus. Wszystko dokładnie wyrabiamy i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około centymetra i za pomocą kieliszka wykrawamy krążki. Co jakiś czas ciasto podsypujemy mąkę aby się nie przyklejało do stolnicy. W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy kulki z obu stron na rumiano. Osączamy z nadmiaru tłuszczu i studzimy. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze