Tarta z kurczakiem i ananasem

4.49 (196 ocen)

  • 60 min

Jedna z moich ulubionych potraw.Nigdy mi się nie znudzi dzięki możliwości zmiany jej składników.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
    2 żółtka
    150g masła + masło do natłuszczenia formy
    4 łyżki zimnej wody
    1 podwójna pierś z kurczaka
    oliwa
    1,5 szkl. śmietany 30%
    2 jajka
    sól
    pieprz
    curry indyjskie
    3 ząbki czosnku
    3 cebule
    1/2 puszki ananasa
    1/2 puszki kukurydzy
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Tarta z kurczakiem i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki,masła, wody i żółtek
    zagniatamy ciasto.
    Rozwałkowujemy na owal.
    Formę do tarty natłuszczamy.
    Wkładamy rozwałkowane ciasto,
    a jego nadmiar odcinamy.
    Wyłożoną tartę wkładamy na 30 minut do lodówki.
    Po tym czasie nakłuwamy widelcem.
    Pieczemy do momentu aż się zrumieni
    w piekarniku nagrzanym do temp. 200st.C.
    Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę.
    Podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
    Doprawiając solą, pieprzem i curry.
    Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w pióra i szklimy na oliwie.
    Następnie wykładamy na upieczona tartę.
    Dodajemy pierś z kurczaka, odsączoną i przelaną
    zimną wodą kukurydzę.
    Całość zalewamy śmietaną połączoną z jajkami
    i doprawioną solą i pieprzem.
    Na wierzchu układamy kawałki pokrojonego ananasa.
    Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury
    190st.C przez 35–45 minut.
    Pieczoną tartę najlepiej jest pilnować,
    by brzegi ciasta się zbytnio nie przypaliły.
    Aby tego uniknąć możemy przykryć tartę folią aluminiową.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować