Tarta z kurczakiem i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki,masła, wody i żółtek
zagniatamy ciasto.
Rozwałkowujemy na owal.
Formę do tarty natłuszczamy.
Wkładamy rozwałkowane ciasto,
a jego nadmiar odcinamy.
Wyłożoną tartę wkładamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie nakłuwamy widelcem.
Pieczemy do momentu aż się zrumieni
w piekarniku nagrzanym do temp. 200st.C.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę.
Podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
Doprawiając solą, pieprzem i curry.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w pióra i szklimy na oliwie.
Następnie wykładamy na upieczona tartę.
Dodajemy pierś z kurczaka, odsączoną i przelaną
zimną wodą kukurydzę.
Całość zalewamy śmietaną połączoną z jajkami
i doprawioną solą i pieprzem.
Na wierzchu układamy kawałki pokrojonego ananasa.
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury
190st.C przez 35–45 minut.
Pieczoną tartę najlepiej jest pilnować,
by brzegi ciasta się zbytnio nie przypaliły.
Aby tego uniknąć możemy przykryć tartę folią aluminiową.
Smacznego
Komentarze