Czerwona kapusta na ciepło z orzechami, suszoną żurawiną i majonezem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lubię przygotowywać jarzynki na ciepło, a te z dodatkiem majonezu zyskują delikatny, kremowy smak.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g poszatkowanej czerwonej kapusty
    200 g korniszonów
    1 średnia żółta papryka (150 g)
    100 g kukurydzy konserwowej z zalewy (masa po osączeniu)
    4 ząbki czosnku
    40 g suszonej żurawiny
    30 g łuskanych orzechów włoskich
    3 łyżki oliwy lub oleju
    3 łyżki majonezu
    2/3 szklanki bulionu warzywnego
    2 -3 łyżki octu 10%
    2 liście laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    5 suszonych jagód jałowca
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    ½ łyżeczki suszonej natki kolendry
    ½ łyżeczki suszonego oregano
    1 kopiasta łyżeczka przyprawy curry w proszku
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czerwona kapusta na ciepło z orzechami, suszoną żurawiną i majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czerwona kapusta na ciepło z orzechami, suszoną żurawiną i majonezem 1. Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokroić w kostkę, obrany czosnek posiekać, korniszony drobno pokroić, grubo posiekane orzechy uprażyć na suchej patelni. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać ww. składniki, dołożyć osączoną kukurydzę, liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca, tymianek, kolendrę, oregano i curry – smażyć 2 – 3 min.
  • Czerwona kapusta na ciepło z orzechami, suszoną żurawiną i majonezem 2. Dodać kapustę i jeszcze chwilę smażyć. Całość zalać bulionem, wlać ocet i dusić 25 min. Po tym czasie dodać żurawinę oraz majonez – wymieszać i jeszcze chwilę dusić. Gotową potrawę doprawić do smaku solą i pieprzem. Jarzynkę można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować