• 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

To pyszny, tradycyjny, wigilijny wypiek z ciasta drożdżowego z nadziany kapustą i grzybami, który swym wyglądem przypomina roladę. Taki kulebiak to pyszny dodatek do kubka gorącego barszczyku.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    500 g mąki
    25 g świeżych drożdży w kostce
    300 ml ciepłej wody
    50 ml oleju
    1 jajko klasy "L"
    duża szczypta soli

    farsz:

    średnia główka kapusty
    0.5 kg pieczarek
    sól, pieprz
    2 łyżki smalcu
    2 łyżki oleju
    1 duża cebula
    2 łyżki ziaren kminku

    dekoracja-wykończenie:

    1 jajko
    ziarna czarnuszki
    blaszka do pieczenia ja użyłam keksowej 35 cm
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kulebiak

Kulebiak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Kapustę oczyszczamy i usuwamy głąb. Przekrawamy na 4 części i gotujemy pod przykryciem do jej - prawie że miękkości. Ostudzamy i odciskamy nadmiar wody z kapusty. Szatkujemy.
    Na rozgrzanym oleju z dodatkiem smalcu podsmażamy na rumiano dobraną i drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki - chwilkę razem przesmażamy. Dodajemy kolejno poszatkowaną kapustę i wszystko razem przesmażamy - mieszając by się nie przypaliła. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziarnami kminku. Odstawiamy do ostygnięcia. Możemy połowę farszu zmielić będzie bardziej zwarty.
  • 2. Ciasto:
    Mieszamy mąkę ze szczypta soli - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy 2 łyżki oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto na 30 min. do wyrośnięcia.
  • 3. Gotowe ciasto odpowietrzamy gniotąc je a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. na kształt kwadratu.
    Na całej powierzchni ciasta równomiernie rozprowadzamy farsz.
    Następnie zaczynamy ciasto rolować od jednego końca aż do drugiego. Gotowe zrolowane ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ziarnami czarnuszki. Kulebiak odstawiamy na 20 min. w ciepłe miejsce do podrośnięcia a między czasie nagrzewamy piekarnik.
  • 4. Gotowego kulebiaka wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i pieczemy go na środkowej półce 50- 60 min. do ładnego zrumienienia się wierzchu. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw kulebiak by lekko ostygł. Po kilku minutach wyjmij formę. Gdy forma z kulebiakiem ostygnie na tyle, że możesz wziąć ją w ręce, to wyjmij go z foremki i odłóż na kratkę do przestudzenia lub jedz jeszcze gorący bo wtedy smakuje najlepiej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować