Pączki holenderskie oliebollen

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszne są takie pączki. Drożdżowe pączki z jabłkiem i rodzynkami. Łatwe do zrobienia.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki i 3 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    25 g drożdży
    3/4 szklanki mleka
    duże jajko lub dwa małe
    2 jabłka kwaśne
    2 łyżki rumu
    3 łyżki rodzynek
    1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny

    smalec do głębokiego smażenia 400 g

    cukier puder i cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pączki

Pączki holenderskie oliebollen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną przesypać do miseczki. Zrobić dołeczek, wsypać cukier i wkruszyć drożdże. Zalać dwiema łyżkami mleka i pomieszać aż drożdże się rozpuszczą. Łyżką zagarniać mąkę do środka. Dodać pozostałe mleko i jajko. Wymieszać tak. żeby nie było grudek. Dodać jabłka obrane i pokrojone w drobną kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach, skórkę cytrynową oraz rodzynki wcześniej namoczone w rumie. Pomieszać. Pozostawić ciasto pod ściereczką na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
    W rondelku rozpuścić smalec i dobrze zagrzać.
    Nabierać łyżką małe porcje ciasta i formować ,,kule,, za pomocą drugiej łyżki. Wkładać na rozgrzany, głęboki tłuszcz i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Pączki obracają się same w czasie smażenia, ale niektórym trzeba pomóc. Gorące pączki wyjmować na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
    Po przestudzeniu oprószyć pączki cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować