Pączki holenderskie oliebollen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną przesypać do miseczki. Zrobić dołeczek, wsypać cukier i wkruszyć drożdże. Zalać dwiema łyżkami mleka i pomieszać aż drożdże się rozpuszczą. Łyżką zagarniać mąkę do środka. Dodać pozostałe mleko i jajko. Wymieszać tak. żeby nie było grudek. Dodać jabłka obrane i pokrojone w drobną kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach, skórkę cytrynową oraz rodzynki wcześniej namoczone w rumie. Pomieszać. Pozostawić ciasto pod ściereczką na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W rondelku rozpuścić smalec i dobrze zagrzać.
Nabierać łyżką małe porcje ciasta i formować ,,kule,, za pomocą drugiej łyżki. Wkładać na rozgrzany, głęboki tłuszcz i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Pączki obracają się same w czasie smażenia, ale niektórym trzeba pomóc. Gorące pączki wyjmować na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Po przestudzeniu oprószyć pączki cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego.
Komentarze