Rijstevlaai- holenderskie ciasto ryżowe

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rijstevlaai to smaczny, drożdżowy placek z nadzieniem z ryżu na mleku. W sklepach można już kupić Milchreis, czyli mleczny ryż, idealny do przygotowania ryżowego puddingu. Dobrze, żeby ryż miał okrągłe ziarenka i kleistą konsystencję jak np. na risotto.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na ciasto:
    40 ml mleka
    15 g drożdży
    25 g cukru
    125 g mąki
    25 g płynnego masła
    1 jajko średniej wielkości
    szczypta soli
    na ryżowe nadzienie:
    100 g ryżu mlecznego
    500 ml mleka
    2 jajka
    60 g cukru
    szczypta soli
    1 łyżka budyniu w proszku
    2 łyżki cukru waniliowego
    50 g masła
    ewentualnie 2- 3 jabłka pocięte w kostkę
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe

Rijstevlaai- holenderskie ciasto ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mleko lekko podgrzać. Wkruszyć do niego drożdże i wsypać łyżkę cukru. Posypać odrobiną( 1-2 łyżki) mąki i zostawić na 15 minut pod przykryciem. Masło rozpuścić i ostudzić, nie może być za gorące. Dodać do zaczynu. Wbić jajka i wsypać sól, pozostały cukier i mąkę. Ewentualnie dodać trochę więcej mąki. Ciasto dobrze zagnieść i odstawić na 35- 45 minut w ciepłe miejsce, pod przykryciem.
  • 2. Nadzienie: Mleko zagotować. Wsypać ryż i gotować na małym ogniu około 30- 35 minut do miękkości. Często mieszać i uważać, żeby nie przypalić. Wystudzić. Jajka rozdzielić. Żółtka i szczyptę soli dodać do wystudzonego ryżu. Wsypać cukier, cukier waniliowy i budyń, wymieszać. Dodać masło, wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z ryżem.
  • 3. Pieczenie: Okrągłą formę np. 24 cm wysmarować tłuszczem lub dobrze wyłożyć papierem do pieczenia. Drożdżowe ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Położyć na foremkę i zrobić brzeżek. Nadzienie z ryżu wyłożyć na drożdżowy placek i lekko wyrównać. Ewentualnie dodać kawałki jabłek i lekko wcisnąć w nadzienie, żeby się nie przypaliły. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę( u mnie wystarczyło 45 minut). Ochłodzić w foremce przez godzinę.

Porady

Do nadzienia można dodać kawałeczki owoców: jabłka, gruszki, jagody, lub dżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż do risotto Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować