Zupa Krupnik

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczna , sycąca i rozgrzewająca zupa doskonale nadaje się na zimne dni,ale również jako obiad przez cały rok. Uwielbiam w tej zupie to,że posiada duże kawałki mięsa i warzyw.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki
    2,5 -3 litry gorącej wody
    2 marchewki
    1 pietruszka
    0,5 małej selery
    5 dużych ziemniaków
    2 liście laurowe
    5 ziaren angielskich
    sól
    duża szczypt papryki słodkiej
    olej do smażenia
    0,5 woreczka kaszy jaglanej
    1 łyżka octu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik Szynki

Zupa krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso kroimy w większą kostkę doprawiamy solą i papryką ,smażymy na oleju tak aby lekko je zarumienić. W ten sposób mięso nabiera smaczne go aromatu.
  • Zupa krupnik 2. Wodę zagotuj i dodaj podsmażone mięso z olejem , wrzuć liść laurowy, ziele angielskie i płaską łyżkę soli. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem.
  • warzywa 3. W miedzy czasie obierz warzywa, ziemniaki kroimy i marchew na dużą kostkę ,a resztę warzyw zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Zupa krupnik 4. Dodajemy wszystkie warzywa do zupy.
  • Zupa krupnik 5. Wsyp kaszę i gotuj wszystko do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem. Na koniec dopraw do smaku dodając łyżkę octu,a jeśli zajdzie potrzeba to dodaj sól.

Porady

Zupę podaję z pieczywem posmarowanym masłem ,a najlepiej bagietką czosnkową. Jeśli zupa jest zbyt gęsta od kaszy dolej gorącej wody i dopraw do smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować