Curry pie- tarta z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiewamy mąkę na stolnicę, wbijamy jajka, solimy, masło kroimy na mniejsze części i siekamy całość nożem. Potem zaczynamy wyrabiać ręcznie.
Formujemy kulę, dzielimy na 2 części, wkładamy każdą kulkę osobno do woreczka foliowego lub w folię spożywczą i na 1 godzinę do lodówki.
2.Jak ciasto się chłodzi szykujemy farsz do tarty, ponieważ musi chwilę się wystudzić zanim nałożymy na spód ciasta.
Wszystkie składniki farszu ( oprócz sera) kroimy w drobną kostkę i podduszamy na patelni ( do momentu rozmiękczenia warzyw). Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do warzyw. Dopawiamy do smaku według uznania.
Ser należy zetrzeć na tarcę o grubych oczkach.
3.Ciasto po wyjęciu wałkujemy dość cienko, tak aby zakryć spód formy do tarty a drugą częścią pokryć całość.
Po włożeniu jednej części ciasta na blachę, pieczemy 15 minut w 190st. ( bez termoobiegu)
Po tym czasie nakładamy przestudzony farsz, posypujemy serem, nakrywamy drugą częścią ciasta i robimy 4 nacięcia, aby para z farszu miała jak uciekać i nie zrobił nam się zakalec :-)
4.Całość pieczemy 30-35 minut w temperaturze 190st, tak aby góra ciasta była zarumieniona ale nie spieczona. Opcjonalnie mozna górę ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem przed włożeniem do piekarnika.
Smacznego!
Porady
ser lazur można zamienić na zwykły żółty lub tradycyjną mozzarellę
ogórki konserowowe można zamenić na kiszone
Komentarze