Maamoul - arabskie ciasteczka z semoliny

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Maamoul (ma'amoul) to kruche ciasteczka z semoliny i masła. Tradycyjne nadziewane daktylami lub orzechami, u mnie z migdałami i bakaliami. Są bardzo kruche, delikatne i przepyszne!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    Masło - 250 g
    Mleko - 120 ml
    Semolina - 500 g
    Mąka pszenna - 250 g
    Cukier - 1/4 szklanki
    Przyprawa mahlep - 1 łyżeczka (można zastąpić mielonymi gorzkimi migdałami)

    Nadzienie:
    tradycyjnie pasta daktylowa lub orzechy, a u mnie:
    Migdały siekane - 80 g
    Żurawina suszona - 80 g
    Rodzynki - 80 g
    Skórka cytrynowa - 2 łyżeczki
    Miód - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Kruche ciasteczka

Maamoul - arabskie ciasteczka z semoliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Maamoul - arabskie ciasteczka z semoliny 1. Mieszamy semolinę, mąkę i cukier. Mleko z masłem podgrzewamy, aż masło zupełnie się rozpuści. Gorącym mlekiem z masłem zalewamy składniki cienkim strumieniem, cały czas mieszając (używałam miksera z końcówką do zagniatania ciasta).
    Ciasto odstawiamy na co najmniej 3 godziny, może być na całą noc, aby semolina napęczniała. Ciasto powinno być dość elastyczne, aby swobodnie można było z niego formować ciasteczka. Jeśli jest za twarde, można dodać trochę mleka i wymieszać.

    Do formowania ciastek tradycyjnie używa się takich foremek - można je kupić w sklepach arabskich. Oczywiście można ciasto formować ręcznie, ale nie będzie miało wtedy wzorków.
  • Maamoul - arabskie ciasteczka z semoliny 2. Farsz:
    Rodzynki i żurawinę zalewamy na pół godziny odrobiną wrzątku, aby zmiękły. Odcedzamy, mieszamy z migdałami, skórką pomarańczową i miodem. Farsz jest dość sypki, ale spokojnie można nadziewać nim ciastka.
  • Maamoul - arabskie ciasteczka z semoliny 3. Odrywamy kawałek ciastka, nakładamy łyżeczkę farszu i zawijamy ciastko. Kiedy jest dobrze sklejone wkładamy do foremki i dociskamy. Trzymając za rączkę uderzamy foremką i otwartą dłoń i ciasteczko samo wypada.

    Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia, mogą być blisko siebie, bo nie rosną.

    Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut - do zarumienienia.
  • Maamoul - arabskie ciasteczka z semoliny 4. Ciasteczka zostawiamy do ostygnięcia, najlepsze są następnego dnia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

    Ciastka mogą dość długo leżeć w zamkniętym pojemniku. Są jednak tak pyszne, że znikają od razu.

Porady

Ciasteczka będą świetnie smakowały z farszem z pistacji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-18jpjs9

To może cię zainteresować