Pyszny niezobowiązujący letni deser z truskawkami. Idealnie nadaje się do popołudniowej kawy. Kruche spody możemy upiec wcześniej, dzięki czemu przygotowanie deseru będzie bardzo szybkie.
Składniki:
(na 14 szt)
Ciasto: 1,5 szklanki maki pszennej
Pól szklanki cukru
Jajko L
125g masła
Truskawki w żelu: 250 g truskawek
2 gałązki świeżej bazylii (nie suszonej)
2 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców)
0, 5 szklanki wody
Łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi)
Tarteletki z truskawkami i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto szybko zagniatamy rękoma lub mikserem z końcówką z hakiem. Formujemy w kulę, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Foremki do tarteletek smarujemy przy pomocy pędzelka oliwą.
2.Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim przygotowane foremki do tarteletek. Pieczemy w 180 stopniach C przez 15-17 minut.
Truskawki myjemy i odcinamy szypułki. Kroimy w zależności od wielkości owoców na 2 lub 4 części. Bazylie myjemy i drobno siekamy. Owoce umieszczamy w garnku i dosypujemy cukier. Dolewamy wodę i doprowadzamy owoce do wrzenia. W niewielkiej ilości wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy do gotujących się truskawek. Gdy tylko skrobia się zetnie wyłączamy palnik. Studzimy.
3.Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Gdy będą już się tworzyć pagórki, ale nie będzie jeszcze sztywna dodajemy partiami mascarpone oraz kakao. Ubijamy aż masa będzie jednolita.
4.Do upieczonych kruchych spodów nakładamy truskawki w żelu do wysokości rantu. Masę kakaową nakładamy do szprycy i wyciskamy rozetki, każdą tarteletkę dekorujemy połówka truskawki i listkami melisy.
Komentarze