Najlepsze kruche krówki domowej roboty

4.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te krówki są cudownie kruche, lekko maślane. Bardzo delikatne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na około 20 krówek:

    270g cukru
    600ml śmietanki 36%
    1 łyżka masła

    Pod koniec do smaku:
    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Krówki

Najlepsze kruche krówki domowej roboty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki włożyć na patelnię z nieprzywierającą powłoką i na małym ogniu doprowadzić do zagotowania.
  • 2. Co jakiś czas mieszając gotować krówki około 1-1,5 godz. do momentu, aż masa będzie wyraźnie gęsta, a mieszając szpatułka po patelni nie będzie od razu wracała do siebie
  • 3. Masa powinna mieć bursztynowy kolor. Gotową przelać do ceramicznego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Wystudzić do temp. pokojowej, następnie włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia pokroić na kawałki wielkości cukierków. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Porady

Jeśli chcemy kruche krówki gotujemy masę długo na małym ogniu. Jeśli chcemy mordoklejki robimy to szybko na wiekszej mocy palnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować