Kropelki czekoladowe

Co to są kropelki czekoladowe?

Podobnie jak wiele innych artykułów spożywczych, kropelki czekoladowe sprawiają pewien kłopot na poziomie nazewnictwa. Gdzieniegdzie można je spotkać jako groszki czekoladowe, drobinki czekoladowe albo nawet łezki czekoladowe. Za każdym razem chodzi jednak o ten sam produkt: kawałki ciemnej czekolady deserowej o wymiarach ok. 5 mm, sprzedawane w opakowaniach zawierających przeważnie od 100 do 400 g.  Ceny kropelek bywają dość zróżnicowane, w zależności od producenta oraz gatunku czekolady.

Jeszcze do niedawna słodkie drobinki dostępne były wyłącznie dla zawodowych cukierników. Dzisiaj nabyć może je już każdy, aczkolwiek rzadko spotkane są w zwykłych marketach spożywczych. Najlepiej zatem złożyć zamówienie drogą internetową, zapewniając sobie duży wybór i korzystną cenę.

Jak wykorzystać kropelki czekoladowe?

Czekoladowych groszków nie kupuje się raczej do samodzielnej konsumpcji - w tej roli zdecydowanie bardziej sprawdza się "zwykła" czekolada. Jej drobinkami można natomiast ozdobić muffinki albo bułeczki typu brioche, mocno uatrakcyjniając tym samym domowe wypieki. Jest to jak najbardziej realne, ponieważ producenci już dawno wprowadzili na rynek kropelki czekoladowe do zapiekania. Cechują się one odpornością na temperaturę wynoszącą nawet 200 stopni Celsjusza - nie musimy się więc martwić o stan czekolady po wyjęciu bułeczek z piekarnika.

Tak naprawdę łezki czekoladowe bywają dzisiaj używane znacznie częściej niż tylko do wypieków. Coraz więcej osób dodaje je np. do naleśników, lekkich przekąsek czy nawet płatków śniadaniowych. Formuła drobinek faktycznie sprzyja eksperymentom, zwłaszcza gdy otrzymujemy je relatywnie niedużym kosztem.

Jak zrobić kropelki czekoladowe?

Nie wszyscy amatorzy słodkości wiedzą o tym, że czekoladowe kropelki można zrobić samodzielnie. Nie ma w tym nic szczególnie trudnego, o ile posiadamy dostęp do kuchenki mikrofalowej oraz worka do szprycowania. W kuchence podgrzewamy trochę ciemnej czekolady pokrojonej w kostkę (ok. pół miski), następnie rozrabiamy ją łyżką na gęstą masę i przelewamy w postaci niewielkich kleksów na tackę wyłożoną papierem do pieczenia. Samą tackę z czekoladowymi kleksami wkładamy na 60 minut do lodówki. Po upływie tego czasu możemy zeskrobać gotowe kropelki z papieru i umieścić w szczelnym pojemniku. Zachowają świeżość przez 30 dni.

Samo przygotowanie drobinek nie wydaje się zatem skomplikowane. Trzeba tylko pamiętać, aby wykorzystać przy tym czekoladę jak najwyższej jakości (najczęściej używa się ciemnej, ale biała także zdaje egzamin). W innym wypadku zaoszczędzimy nieco na samych kropelkach, ale przygotowane na ich bazie wypieki czy inne desery mogą się już okazać niesmaczne.

Gdzie kupić kropelki czekoladowe?

Własnoręczne wykonanie czekoladowych drobinek jest oczywiście możliwe, ale nie wszyscy mają na to czas i ochotę. Na szczęście istnieje opcja zakupu takiego dodatku, i to od wielu producentów. W tym celu najlepiej skorzystać z wyszukiwarki internetowej, co umożliwi nam szybkie i trafne rozeznanie się w ofercie. Zwracajmy uwagę nie tylko na ceny, ale również na wielkość opakowania. Oraz - przede wszystkim - na jakość samej czekolady.

Ten ostatni czynnik wydaje się szczególnie istotny w odniesieniu do kropelek z popularnych dyskontów spożywczych. Chociaż bywają w nich od czasu do czasu dostępne, warto zachować ostrożność w trakcie zakupu. Kropelki czekoladowe do pieczenia zawierają bowiem często różne szkodliwe substancje, na czele z olejem palmowym i konserwantami. Również ich walory smakowe mogą pozostawiać wiele do życzenia. Nie jest to wprawdzie żadna reguła, ale odrobina zdrowej podejrzliwości na pewno zdoła uchronić nas przed nieprzyjemnymi niespodziankami. 

Polecane przepisy

Liczba przepisów: 15

To może cię zainteresować