Placki warzywne ze śmietanką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Delikatne i przyjemnie aromatyczne placki z gotowanych ziemniaków i marchewki, świeżej papryki i pora oraz kremowej śmietanki. Placki smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je podać bez dodatków lub w towarzystwie śmietany bądź jogurtu.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 300 g obranych, gotowanych ziemniaków
    300 g obranej, gotowanej marchewki
    1 duża czerwona papryka (240 g)
    100 g pora
    2 łyżki posiekanego koperku
    200 ml śmietanki 30% - pasteryzowanej
    2 jajka
    1 łyżka oliwy lub oleju
    4 – 5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżeczki musztardy sarepskiej
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    1 łyżeczka całych ziaren czarnuszki
    ½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    1/3 łyżeczki chilli w płatkach grubo mielonej
    1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Racuchy Placki Przystawki

Placki warzywne ze śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki warzywne ze śmietanką 1. Ziemniaki, marchewkę oraz pozbawioną nasion paprykę pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Dodać posiekanego pora, koperek, wlać śmietankę i oliwę/olej, wbić jajka, dodać musztardę, sos sojowy, czarnuszkę, nasiona kozieradki, chilli i gałkę muszkatołową. Całość wymieszać. Wsypać mąkę i ponownie wymieszać. Dodać sól do smaku i jeszcze raz wymieszać.
  • Placki warzywne ze śmietanką 2. Na rozgrzaną, suchą patelnię nałożyć porcje masy. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 30 średniej wielkości placków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować