Placki ziemniaczano - dyniowe z chrzanem

0 (0 ocen)

Na gotowane ziemniaki pozostałe z obiadu mam wiele sposobów. Korzystając z sezonu, tym razem postawiłam na ziemniaczane placki z dodatkiem dyni. By nieco zaostrzyć potrawę, dołożyłam także chrzan oraz curry. Pyszne, a przy okazji dietetyczne danie bezmięsne. Polecam!

Składniki:

  • 700 g ugotowanych, pogniecionych ziemniaków
    400 g miąższu dyni
    1 kopiasta łyżka tartego korzenia chrzanu
    3 jajka
    ½ śmietanki 12%
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka kminku całego
    1 kopiasta łyżeczka curry
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Placki Przystawki Krem

Placki ziemniaczano - dyniowe z chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki ziemniaczano - dyniowe z chrzanem 1. Ziemniaki ponownie ugnieść, dodając jajka i śmietankę.
  • Placki ziemniaczano - dyniowe z chrzanem 2. Dynię zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, dołożyć do ziemniaków. Dodać chrzan, kminek i curry. Całość wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i ponownie wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
  • Placki ziemniaczano - dyniowe z chrzanem 3. Suchą patelnię rozgrzać, nałożyć porcje ciasta, tworząc placki.
  • Placki ziemniaczano - dyniowe z chrzanem 4. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 30 średniej wielkości placków. Do przygotowania potrawy można wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować