Kremowa zupa z groszku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Mało kto wie że zupa krem z zielonego groszku jest popularna w kuchni hiszpańskiej na równo z gazpacho, w oryginale podaje się ją z owczym serem Manchego, niestety u nas jest prawie niedostępny więc zamieniłam go na równie pyszny ser kozi.

  • 30 min

Składniki:

  • 45 dag mrożonego groszku
    750 ml bulionu rosołowego
    200 g serka topionego śmietankowego
    10 dag koziego sera w plastrach
    1/2 pora
    1/2 cukinii
    3 łyżki oliwy
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka soku z cytryny
    kilka listków świeżej mięty
    grzanki z chleba tostowego
    sól morska do smaku
    szczypta świeżo mielonego pieprzu

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Kremowa zupa z groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach,por kroimy w krążki, podduszamy całość na rozgrzanej oliwie razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku,oraz posiekanymi liśćmi mięty, po chwili wsypujemy mrożony groszek, zalewamy całość bulionem i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
  • 2. Po tym czasie dodajemy topiony serek mieszamy do momentu rozpuszczenia.Całość miksujemy blenderem na krem.Doprawiamy do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny.Rozlewamy na talerze dekorujemy grzankami z tostowego chleba, oraz pokrojonym serkiem kozim.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek zielony Kozi ser

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować