Kotlety wegetariańskie

Kotlety wegetariańskie pozwalają osobom na diecie bezmięsnej poradzić sobie bez tradycyjnych schabowych. Pod warunkiem odpowiedniego przyrządzenia są równie smaczne i aromatyczne, a dodatkowo znacznie zdrowsze. Podpowiadamy zatem, z czego można zrobić wegetariańskie kotlety i z czym je podawać. Przedstawiamy także inspiracje na szybkie i proste w przygotowaniu kotleciki wege. Polubią je nie tylko wegetarianie, lecz także osoby na tradycyjnej diecie.

Liczba przepisów: 211

Z czego zrobić kotlety wegetariańskie? 

Kotlety wegetariańskie robi się najczęściej z warzyw oraz strączków. Do przygotowania schabowego w wersji wege świetnie sprawdza się m.in. ciecierzyca, z której można usmażyć tradycyjną potrawę indyjskiej kuchni znaną jako falafele. Wegetariańskie kotlety wychodzą również świetne z innych roślin strączkowych, takich jak np. soczewica, fasola mung, fasola adzuki, czerwona fasola czy biały jaś.  

Można również zrobić wegetariańskie schabowe z marchewki, selera, buraka, dyni, cukinii czy wielu innych twardych warzyw. Do przygotowania kotletów bezmięsnych sprawdzają się także różnego typu kasze, zwłaszcza jaglana i bulgur. Do kotlecików można poza tym dodać inne składniki, które wzbogacą smak oraz zapewnią zwartą strukturę. Może to być np. siemię lniane, sezam, ziarna słonecznika czy mąka. 

Kotlety dla wegetarian smakują wyśmienicie dzięki dodaniu aromatycznych przypraw. Wybornie sprawdzają się m.in. kmin rzymski, tymianek, majeranek, bazylia, oregano, chilli czy pieprz cayenne. Często do kotletów wykorzystuje się także sok z cytryny, czosnek, cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. W przepisach na wegetariańskie kotlety często można znaleźć zalecenie, aby podawać je z różnego typu sosami, np. pomidorowym, czosnkowym, sojowym czy majonezowym. Najlepiej smakują do frytek lub pieczonych ziemniaczków oraz surówki.  

Szybkie kotlety wegetariańskie 

Przedstawiamy kilka ciekawych inspiracji na wegetariańskie kotlety. Jako sycący obiad świetnie sprawdzą się aromatyczne kotlety w groszku z wędzonym twarogiem. Wychodzą one mięciutkie w środku i wilgotne, lecz mimo tego zachowują zwartą strukturę. Z zewnątrz są natomiast chrupiące i delikatnie przypieczone. Można je zrobić zarówno z tradycyjną panierką z bułki tartej, jak i z wykorzystaniem sezamu – jest to znacznie zdrowsza i mniej kaloryczna opcja. W kotlecikach tych nie może również zabraknąć cebuli i czosnku.  

Innym pomysłem na smaczne kotlety dla wegetarian i nie tylko są kotlety z kaszy jaglanej i cukinii. Jest to danie tak proste i szybkie w przygotowaniu, że poradzi sobie z nim każdy, nawet osoby dopiero zaczynające swoją przygodę w kuchni. Wychodzą wyborne z dodatkiem twarogu, cukinii, czosnku i cebuli. Kotleciki z kaszy jaglanej są najsmaczniejsze z użyciem panierki z bułki tartej. Przepadają za nimi zwłaszcza dzieci, którym warto upiec je na Dzień Dziecka, urodziny czy z okazji zakończenia roku szkolnego. 

Polecamy również kotlety z kapusty i ziemniaków. Są to wegetariańskie kotlety mielone. Najlepiej wychodzą z gotowanych ziemniaków, marchewki i obgotowanej wcześniej kapusty. Warto również dodać do nich cebulę, kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, jajka i czosnek. Kotlety wegetariańskie w tej wersji wychodzą żółciutkie w wewnątrz. Warto przygotować je zwłaszcza jako jedną z potraw na wielkanocny lub bożonarodzeniowy stół.

Wegetariańskie schabowe  

Kotlety wegetariańskie mogą przyjąć kształt upodobniający je do tradycyjnych mięsnych schabowych. Przykładem tego mogą być chociażby kotlety dyniowo-fasolowe. Do ich przygotowania dobrze sprawdza się zarówno czerwona, jak i biała fasola. Aby dania to nabrało nieco bardziej orientalnego wymiaru, warto zastosować takie przyprawy jak imbir, kurkuma, chilli i kumin. Nie może także zabraknąć czosnku i cebuli. Polecamy wykonać te wegetariańskie kotlety schabowe z użyciem panierki z ciecierzycy, która nadaje kotlecikom piękną złotą barwę. Najlepiej smakują podawane z sosem pomidorowym, czosnkowym lub sojowym, a także z dodatkiem buraczków, surówki z białej kapusty oraz pieczonych ziemniaczków.