Kotlety ziemniaczane nadziewane pieczarkami

4.36 (14 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kotlety ziemniaczane czyli tak zwane 'farszynki mazurskie" nadziewane pieczarkami i porem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1kg ugotowanych ziemniaków
    250g mąki pszennej
    2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    Farsz:
    500 pieczarek
    1 por
    1 cebula
    Sól i pieprz do smaku
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.36 (14 ocen)

Kotlety ziemniaczane nadziewane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przeciskamy przez praskę do miski.
    2. Przygotowujemy farsz. Pieczarki, cebulę i pora kroimy drobno. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę i por. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż z pieczarek odparuje woda i staną się miękkie.
    3. Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz jajka.Mieszamy składniki dokładnie. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Przekładamy ciasto na stolnice podsypujemy mąką i wyrabiamy ciasto, aż się stanie elastyczne.
    4. Ciasto kroimy, rozpłaszczamy na dłoni i nakładamy farsze. Formujemy w kształt kotleta.
    5. Kotlety smażymy na oleju, na małym ogniu, aż się zarumienią. Przewracamy je kilka razy, aby się nie przypaliły i były w środku usmażone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Por Ziemniaki Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować