Kotlety mielone gyros

5 (7 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smakowite kotlety mielone z kurczaka ze świeżą papryką oraz aromatyczną przyprawą gyros. Są pożywne, soczyste i delikatne. Świetnie smakują w klasycznym zestawieniu obiadowym, ale mogą stanowić także podstawę domowego burgera.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 600 g piersi z kurczaka
    - 1 duża cebula
    - 1 słodka papryka spiczasta
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    - 1 jajko
    - 1 kajzerka
    - mleko (do namoczenia bułki)

    PRZYPRAWY:
    - 2,5 łyżeczki przyprawy kebab - gyros
    - 1/4 łyżeczki pieprzu
    - 1 łyżeczka soli

    PANIERKA:
    - 4 łyżki mąki
    - 1 łyżeczka przyprawy gyros

    DODATKI:
    - olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (7 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Kotlety mielone gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszoną bułkę namaczamy w mleku. Oczyszczoną pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa wraz z namoczoną bułką. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy do niej drobno pokrojoną paprykę i chwilę smażymy.
  • 2. Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę i paprykę, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy masę, a następnie formujemy kotlety, które obtaczamy w mieszance mąki i przyprawy gyros. Kotlety smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju do lekkiego zarumieniania. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Porady

Kotlety możemy przygotować także na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu. Wtedy zrezygnujmy z panierki i grillujmy je około 4 minut z każdej strony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować