Kotlet devolay

Devolay to nadziewany kotlet drobiowy w panierce, który pojawia się na stole podczas ważnych uroczystości, takich jak wesele, pierwsza komunia święta, chrzciny czy okrągłe urodziny i jubileusze ślubu. Jego nazwa kojarzy się z Francją, jednak czy na pewno devolay pochodzi z tego kraju? Przybliżamy historię tej pysznej potrawy, a także przydatne porady, które pomogą zwinąć i usmażyć devolaya.

Liczba przepisów: 22

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

dewolaje z marchewką i selerem

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Dewolaje z marchewką i selerem

Magda_Z Ciekawa odmiana tradycyjnych dewolajów wzbogacona o warzywa. 40 min

Historia devolaya

Kotlet devolay wbrew pozorom nie pochodzi z Francji, lecz ze wschodu. Już w XVIII wieku był serwowany przez kucharzy carom oraz przedstawicielom rosyjskiej arystokracji. Wzmianki na temat tego rodzaju kotleta można odnaleźć w rosyjskich książkach kucharskich. W wielu państwach jest nazywany kotletem po kijowsku. Sama nazwa „devolay” pochodzi natomiast od francuskiego słowa „de volaille”, które można przetłumaczyć jako „ z drobiu”.  

Jak zawijać devolaya?

Jak zrobić dewolaja, aby nie rozklejał się podczas smażenia? Należy zwinąć go analogicznie, jak ma to miejsce w przypadku gołąbków. Mięso suszymy ręcznikiem papierowym, a następnie rozbijamy tłuczkiem na grubość około 1 centymetra, lecz na brzegach może być nieco cieńsze. W następnej kolejności można już zawijać drób w ciasny rulon – w taki sposób, aby jego boki dobrze przywierały. Zwinięte mięso kurczaka należy umieścić w lodówce na 15 minut. Po wyjęciu przychodzi pora na jego obtoczenie w mące pszennej, bułce tartej i jajku. Devolaye smaży się na głębokim oleju, po wcześniejszym dobrym rozgrzaniu patelni. Jeżeli jako farsz użyte zostały składniki, które mogą wypadać, wtedy warto spiąć je za pomocą wykałaczek. 

Nadzienie do devolaya

Tradycyjny kotlet devolay posiada farsz jedynie z dwóch składników, takich jak masło i koperek lub masło ziołowe z czosnkiem. Obecnie można jednak spotkać devolaye w wielu innych, oryginalnych wersjach nadzienia.  

Deyolay smakuje wyśmienicie m.in. z nadzieniem z brokuła, szpinaku, pieczarek, czosnku, koperku, żółtego sera, fety, mozzarelli, plasterków szynki, boczku, suszonych pomidorków, kiszonych ogórków, cukinii, papryki, szparagów, fasoli, a także różnych owoców, takich jak zwłaszcza jabłko, gruszka, ananas, pomarańcza czy mandarynka. Każdy przepis na devolay powinien uwzględniać użycie chrupiącej panierki – zwykle w tradycyjnej wersji z bułki tartej, jajka i mąki. Można jednak równie dobrze postawić na zdrowszą wersję panierki, np. z kaszy jaglanej, amarantusa czy sezamu. 

Przepisy na devolay

Przedstawiamy kilka ciekawych inspiracji na przygotowanie pysznego kotleta nadziewanego. Godny polecenia jest egzotyczny devolay z mandarynką, serem i kokosem. Wychodzi wyjątkowo soczysty i sycący. Pięknie prezentuje się na stole, jeżeli zostanie posypany kokosem. Wzbudza skojarzenia z beztroskimi wakacjami pod palmami. Do jego smażenia najlepiej użyć oleju kokosowego. 

Miłośnikom warzywnym smaków polecamy devolay z brokułem. Wychodzi wyborny z dodatkiem sporej ilości czosnku oraz żółtego sera. Brokuł najlepiej pokroić na drobne kawałki, a następnie poddusić na patelni z cebulką. Devolay w tej wersji najlepiej smakuje podawany z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami oraz z surówką z białej kapusty. 

Jeszcze inny oryginalny pomysł to przygotowanie kotleta deyolay ze szpinakiem. Ten składnik nadzienia wybornie komponuje się z serem feta, szynką parmeńską, cebulą i czosnkiem. Potrawę w tej wersji można podawać do stołu przez cały rok – wystarczy użyć mrożonego szpinaku. Szpinakowy devolay to świetnie pomysł, aby zachęcić dziecko do jedzenia tego zdrowego warzywa.  

Doskonałe w smaku są także devolaye z szynką, serem i pieczarkami. Świetnie sprawdzają się one podczas ważnych uroczystości, takich jak wesele, chrzciny, pierwsza komunia czy jubileusz ślubu. Składniki na farsz warto dobrze spiąć za pomocą wykałaczek, dzięki czemu nie będą wypadać. Jako nadzienie można wykorzystać również paprykę i natkę pietruszki.

Polecamy ponadto spróbować devolaya z pomidorowym farszem. Najlepiej do jego przygotowania użyć suszonych pomidorków w zalewie, koncentratu pomidorowego oraz topionego serka. Potrawa w tej wersji jest bardzo prosta i szybka. 

To może cię zainteresować