Pasta z ciecierzycy z koperkiem

4.5 (173 ocen)

Zdrowa, wegetariańska propozycja na pyszna pastę do pieczywa. Bogata w białko zawarte w ciecierzycy pasta będzie świetna propozycja dla sportowców i wegetarian.

Składniki:

  • 2 szklanka suchej ciecierzycy
    pęczek koperku
    cebula
    3 ząbki czosnku
    łyżeczka sody
    3 łyżki oliwy z oliwek
    sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Pasty Pasta z ciecierzycy Hummus

Pasta z ciecierzycy z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasta z ciecierzycy z koperkiem 1. Wieczór wcześniej ciecierzycę zalać zimną wodą. Zostawić na noc.
    Następnego dnia ciecierzycę odcedzić i opłukać, zalać świeżą wodą, dodać łyżeczkę sody i gotować przez około 40 minut do czasu, kiedy ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach.
  • Pasta z ciecierzycy z koperkiem 2. W czasie kiedy ciecierzyca się gotuje, siekamy cebulkę w kostkę i szklimy na oliwie.
  • Pasta z ciecierzycy z koperkiem 3. Ugotowaną cieciorkę odcedzić, dodać posiekany koperek, cebulkę, roztarty czosnek i oliwę. Wszystko zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i gałka muszkatołową. Serwować jako pastę do pieczywa i tostów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Koper Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować