Dżem figowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Figi nie rosną w naszym klimacie a te importowane zwykle są drogie i nie dorównują smakiem śródziemnomorskim. Jeśli jednak macie możliwość zaopatrzenia się w świeże figi np. na wakacjach polecam z całego serca przygotować wspaniały dżem. Ma naturalnie gęstą konsystencję, bez dodatku cukru żelującego czy pektyn, lekko cytrusowy posmak i fantastycznie chrupie pod zębami malutkimi ziarenkami.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg świeżych, dojrzałych fig
    350-400g cukru
    sok z 3 pomarańczy
    sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Konfitury

Dżem figowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce myjemy. Z fig odcinamy ogonki, kroimy w ćwiartki, dodajemy cukier i sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny. Gotujmy na małym ogniu często mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (minimum 40-50 minut).
    Przekładamy do wyparzonych składników. Pasteryzujemy na sucho w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować