Konfitura z wiśni

Wiśnie to jeden z najwspanialszych smaków lata. Dojrzałe owoce łączą w sobie intensywną słodycz, niezwykle subtelną goryczkę i delikatną kwaskowość. Na całe szczęście ich wybornym smakiem można cieszyć się przez cały rok. Konfitura z wiśni i inne przetwory zamykają w słoiku wszystko to, co te wspaniałe owoce mają do zaoferowania. Warto przygotować ją w zaciszu własnej kuchni. Nie jest to skomplikowane, a dzięki temu zyskamy pewność, że na nasz stół trafi nie tylko świetnie smakujący, ale i zdrowy produkt, w którym nie znajdziemy żadnych sztucznych ,,ulepszaczy" i substancji konserwujących. 

Liczba przepisów: 35

Jakie przetwory zrobić z wiśni?

Przetwory z wiśni to jeden z najskuteczniejszych sposobów na to, żeby w deszczowy, jesienny dzień lub mroźny, zimowy wieczór przywołać smak lata, tym bardziej, że do dyspozycji mamy wiele przepisów, a żaden z nich nie jest specjalnie skomplikowany. 

Pierwsza propozycja na naszej liście to pachnąca domowa konfitura wiśniowa. Tak przygotowanymi owocami można smarować kanapki lub tosty, dodawać do herbaty (by poprawić jej smak i spotęgować właściwości rozgrzewające gorącego napoju) i przygotować z jej pomocą wiele wspaniałych deserów i domowych wypieków. Jej przygotowanie jest banalnie łatwe, tym bardziej, że najbardziej klasyczny przepis uwzględnia zastosowanie jedynie dwóch składników - wiśni i cukru.

Kolejny wiśniowy smakołyk na naszej liście to absolutny klasyk śniadaniowy. Mowa o pysznym i aromatycznym dżemie wiśniowym. Przygotujemy go tak samo łatwo, jak konfiturę. Wystarczy tylko dodać cukier żelujący, który nada wyrobowi pożądaną konsystencję. Korzystając z odpowiedniego przepisu łatwo zrobimy też nie tylko pyszny, ale i zdrowy niskosłodzony dżem z wiśni. 

Co jeszcze możemy wyczarować z wiśni? Np. absolutnie obłędny kompot wiśniowy. Poddany pasteryzacji może stać w spiżarni przez długi czas. Wystarczy tylko rozcieńczyć go z wodą, by w mgnieniu oka uzyskać orzeźwiający napój, który przywoła wspomnienia letnich dni.  

Jeżeli lubimy od czasu do czasu wypić odrobinę mocnego, wyraźnie rozgrzewającego trunku, łatwo przygotujemy go właśnie z wiśni. Nalewka wiśniowa i likier wiśniowy świetnie sprawdzą się jako aperitif i digestif. Trunek dodany do herbaty świetnie rozgrzeje po długim, zimowym spacerze.

Możliwości przygotowania wiśni jest wiele i zdecydowanie warto to zrobić. Same w sobie smakują wybornie, a nie można nie wspomnieć, że każdy z nich może być niezwykle ciekawym dodatkiem do potraw i słodkości.

Przepisy z konfiturą z wiśni

Warto podkreślić, że konfitura wiśniowa może być przygotowana na wiele sposobów. Nic bowiem nie stoi na przeszkodzie, żeby podstawowy przepis wzbogacić o dodatkowe składniki. Przykładowo, konfitura wiśniowa z kakao, czekoladą i cynamonem to prawdziwa uczta dla podniebienia, a jej przygotowanie nie wymaga wiele więcej zachodu niż tradycyjnego przetworu. Z pomocą kakao i czekolady (obowiązkowo gorzkiej) przygotujemy tez zachwycający bogactwem smaku dżem wiśniowy. Taka czekowiśnia podbije serca i kubki smakowe wszystkich domowników, zwłaszcza najmłodszych. Warto zatem przygotować przynajmniej kilka wariantów tego domowego przysmaku. 

Konfitura z wiśni może być wykorzystana jako przysmak śniadaniowy. Podana na świeżym chlebie lub chrupiącym toście smakuje obłędnie. Można też dodać ją do wypieków, czego najlepszym przykładem jest choćby przepis na obłędny torcik czekoladowy z wiśniowym kremem z mascarpone. 

Czym posłodzić domową konfiturę wiśniową?

Jak zrobić konfiturę z wiśni? Większość przepisów uwzględnia spory dodatek cukru, warto jednak wiedzieć, że osoby stawiające na zdrowy styl życia i dbające o linię też mogą cieszyć się wybornym smakiem tego domowego specjału. Cukier można bowiem zastąpić zdrowszą alternatywą. Idealnie nada się miód, należy jednak pamiętać o tym, że należy go dodawać dopiero pod koniec przygotowywania przetworu. Pozwoli to zachować większość jego cennych właściwości. 

W roli naturalnego słodzika świetnie sprawdzi się też ksylitol - pozyskiwana z brzozy naturalna substancja słodząca, która zawiera znacznie mniej kalorii niż biały cukier i charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym. Kolejna naturalna alternatywa dla daktyle i oczywiście stewia.  

To może cię zainteresować