Sałatka warstwowa z komosą i tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Świetna sałatka warstwowa, która obłędnie wygląda w przeźroczystych naczyniach. Zawsze wystrzegałam się takich sałatek, bo nie potrafiłam tak pięknie posiekać żółtek, by wyglądały jak posypka. Ostatnio jednak zostawiłam żółtka do całkowitego wystudzenia i rozkruszyłam je w dłoniach, bez użycia noża.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:

    100g kosmosy ryżowej białej
    170g tuńczyka w sosie własnym (jedna puszka)
    170g kukurydzy (mała puszka)
    100g sera żółtego
    4 jajka ugotowane na twardo
    4 ogórki kiszone
    czerwona papryka
    2 łyżki majonezu do białek2 łyżki majonezu do sera
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka warstwowa z komosą i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Komosę gotujemy we wrzątku przez 8 minut, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, oddzielamy żółtka od białek i zostawiamy również do wystudzenia. Tuńczyka odsączamy z zalewy, ogórki i paprykę kroimy w drobną kosteczkę, żółty ser ścieramy na drobnych oczkach tarki.
  • 2. Wystudzone białka jajek siekamy, mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. Żółty ser mieszamy z pozostałymi dwoma łyżkami majonezu. Żółtka rozkruszamy tworząc z nich posypkę.
  • 3. W miseczce układamy sałatkę warstwowo:

    komosa
    kukurydza
    papryka
    białka z majonezem
    tuńczyk
    ogórek kiszony
    żółty ser z majonezem
    rozkruszone żółtka

Porady

Sałatkę wstawiamy do lodówki na godzinę, by warstwy przeszły swoimi aromatami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Tuńczyk Komosa ryżowa (quinoa)

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować