Dyniowe pierogi na ostro z ekspandowaną komosą ryżową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne pierogi dyniowe

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    3 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
    1 sklanka gorącej wody
    1 łyżeczka soli
    Składniki na farsz dyniowy
    750g dyni
    1 ząbek czosnku
    150g cebuli
    30g ekspandowanego ziarna komosy ryżowej Soligrano
    curry w proszku
    chilli w proszku
    gałka muszkatołowa w proszku
    papryka słodka w proszku
    olej do skropienia dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Dyniowe pierogi na ostro z ekspandowaną komosą ryżową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    Na początku na stolnicy z mąki, gorącej wody i soli zagniatamy ciasto na pierogi. Ugniecione ciasto wkładamy do miski i odkładamy na bok(możemy włożyć do lodówki).
    Następnie zabieramy się za robienie farszu. Dynie myjemy,obieramy,wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Pokrojoną dynie wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy ją lekko olejem lub oliwą z oliwek. Posypujemy curry,chilli,gałką muszkatołową oraz papryką słodką, Dynie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 min. Upieczoną dynie blendujemy w blenderze. Następnie cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z olejem. Podsmażoną cebule dodajemy do zblendowanej dyni. Do farszu dodajemy posiekany ząbek czosnku,doprawiamy solą,resztą przypraw i mieszamy. Na sam koniec ekspandowane ziarno komosy ryżowej zalewamy gorącą wodą,odcedzamy z nadmiaru wody i dodajemy do farszu. Wszystko jeszcze raz mieszamy i farsz gotowy.
    W następnym etapie ciasto na pierogi rozwałkowujemy na cienko i szklanką wykrawamy kółka. Do środka wkładamy łyżeczkę gotowego farszu i zlepiamy pierogi. Czynność powtarzamy do momentu gdy skończy się nam ciasto.
    Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju aby pierogi się nam nie posklejały. I pierogi dyniowe gotowe.

    Smacznego

Porady

Pierogi najlepiej podawać okraszone podsmażoną cebulką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Farsz Komosa ryżowa (quinoa)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować