Dyniowe pierogi na ostro z ekspandowaną komosą ryżową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania:
Na początku na stolnicy z mąki, gorącej wody i soli zagniatamy ciasto na pierogi. Ugniecione ciasto wkładamy do miski i odkładamy na bok(możemy włożyć do lodówki).
Następnie zabieramy się za robienie farszu. Dynie myjemy,obieramy,wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Pokrojoną dynie wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy ją lekko olejem lub oliwą z oliwek. Posypujemy curry,chilli,gałką muszkatołową oraz papryką słodką, Dynie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 min. Upieczoną dynie blendujemy w blenderze. Następnie cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z olejem. Podsmażoną cebule dodajemy do zblendowanej dyni. Do farszu dodajemy posiekany ząbek czosnku,doprawiamy solą,resztą przypraw i mieszamy. Na sam koniec ekspandowane ziarno komosy ryżowej zalewamy gorącą wodą,odcedzamy z nadmiaru wody i dodajemy do farszu. Wszystko jeszcze raz mieszamy i farsz gotowy.
W następnym etapie ciasto na pierogi rozwałkowujemy na cienko i szklanką wykrawamy kółka. Do środka wkładamy łyżeczkę gotowego farszu i zlepiamy pierogi. Czynność powtarzamy do momentu gdy skończy się nam ciasto.
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju aby pierogi się nam nie posklejały. I pierogi dyniowe gotowe.
Smacznego
Porady
Pierogi najlepiej podawać okraszone podsmażoną cebulką
Komentarze