Tabbouleh z komosą ryżową

4.5 (176 ocen)

  • 20 min

Tradycyjna sałatka kuchni libańskiej ma w składnikach pszeniczny bulgur, ja zamieniłam go na komosę ryżową. Wyszło pysznie, orzeźwiająco i zdrowo. Świetnie smakuje jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań z grilla.

  • 20 min

Składniki:

  • komosa ryżowa / quinoa/ - 1 szk.
    ogórki sałatkowe – 2 szt.
    pomidory – 3 szt.
    mała cebula – 1 szt.
    papryczka chili – 1 szt.
    natka pietruszki – 1 pęczek
    szczypiorek – 1/2 pęczka
    świeża mięta posiekana – 2 łyżki
    oliwa - 1/4 szk.
    sok z cytryny – 2 łyżki
    czosnek – 1 ząbek
    sól morska – do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Tabbouleh z komosą ryżową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Komosę ryżową bardzo dokładnie wypłukać w kilku wodach, aż woda przestanie być mętna i przestanie się pienić. Komosę przełożyć do garnka, wlać 1 i 3/4 szklanki wody, zagotować i gotować 5 minut na małym ogniu pod przykryciem. Wyłączyć gaz i zostawić garnek pod przykryciem 10-15 minut. W tym czasie ziarna komosy wchłoną całą wodę i będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odstawić do przestygnięcia.
  • 2. Przestudzoną komosę przemieszać widelcem i przełożyć do miski. Ogórki obrać ze skórki, osunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski.
  • 3. Pomidory umyć, usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski.
    Papryczkę chili i cebulę, również pokroić i dodać do sałatki. Dodać oliwę, posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek i miętę oraz roztarty z solą czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sałatka z quinoa i warzywami to swietny pomysł na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Zapakuj ją do swojego lunch boxa.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Libańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować