Grillowany stek z tuńczyka z sałatką z komosą ryżową i rukolą

4.5 (164 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Grillowany tuńczyk w połączeniu z lekką, kolorową sałatką to pełnowartościowy posiłek nie tylko dla tych, którzy liczą kalorie.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Steki z tuńczyka:
    2 świeże steki z tuńczyka (każdy po ok. 200 g)
    3 łyżki oliwy z oliwek
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    2 łyżki soku z cytryny
    Sałatka:
    1/2 szklanki komosy ryżowej
    50 g rukoli
    1/2 strąka czerwonej papryki
    12 pomidorów koktajlowych
    2 łyżki ziaren słonecznika
    3 łyżki oleju sezamowego
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Stek Ryba Grill

Grillowany stek z tuńczyka z sałatką z komosą ryżową i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatka: Komosę zalać 250 ml wody i dodać szczyptę soli, gotować na wolnym ogniu do miękkości ok. 15 minut. Ugotowaną komosę całkowicie wystudzić. Słonecznik uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor. Rukolę umyć i osuszyć. Do rukoli dodać komosę, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i ziarna słonecznika. Sałatkę przed podaniem polać olejem i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • 2. Steki: Steki wyjąć z lodówki minimum godzinę przed planowanym czasem grillowania. Posmarować oliwą, skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą i pieprzem. Odstawić do przegryzienia na ok. 30 minut. Grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej, grillu elektrycznym lub węglowym z każdej strony po ok. 2 minuty, w zależności od grubości steków. Zdjąć z ognia i odstawić na ok. 5 minut. Podawać z sałatką.

Porady

Steki z tuńczyka należy grillować krótko na dobrze rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej), czas grillowania należy dostosować do grubości steka, nie jego wielkości. Mięso powinno być mniej lub bardziej różowe z środku (w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia). Zbyt "przeciągnięty" tuńczyk będzie suchy i niesmaczny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować