Błyskawiczne kołduny

4.51 (162 ocen)

Brakuje nam wiecznie czasu, jesteśmy zaganiani i dlatego musimy sobie ułatwiać życie, chociażby w przygotowywaniu posiłków. Tym razem zaproponuję błyskawiczne wykonanie kołdunów za pomocą formy do uszek. W ten sam sposób można zrobić uszka z grzybami czy pieczarkami.

Składniki:

  • ciasto:
    ok. 600 g mąki pszennej + szczypta soli
    1 jajko + 4 łyżki oleju + ciepła woda tyle ile mąka zabierze (ok. 500 ml.)
    farsz:
    1 kg wołowiny gulaszowej
    150 g zimnego masła
    4 - 5 ząbków czosnku
    1 jajko
    płaska łyżka majeranku
    sól, pieprz mielony
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Błyskawiczne kołduny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0k9lqbh 1. Zrobić ciasto: jajko roztrzepać z olejem, dodać ciepłą wodę, wlać do osolonej mąki i wyrobić ręcznie ciasto trochę twardsze niż na pierogi, w razie potrzeby dosypywać mąki.
    Gotowe odłożyć na 15 minut aby "dojrzało".

    Odrywać po niedużym kawałku, rozwałkowywać dość cienko nieduże placki.
  • image-07es6hs 2. Formę do uszek obficie posypać mąką, jest to bardzo ważne gdyż ciasto z nadzieniem przyklei się do formy i uszka nie wyjdą z formy.
  • image-27nwdtq 3. Położyć na tym jeden krążek ciasta
  • image-1gek87y 4. Do każdego widocznego wgłębienia włożyć kulkę mięsa, mniejszą niż orzech laskowy.
  • image-27jgr5a 5. Wierzch przykryć drugim krążkiem ciasta i rozwałkowywać aż kołduny oddzielą się od siebie.
  • image-1fm3it5 6. Wysypać uderzając brzegiem formy o rękę lub blat.
  • image-00wjkje 7. Tak zrobione kołduny można od razu przyrządzać wrzucając na gotujący się bulion lub po prostu na osolony wrzątek, po wypłynięciu pozostawić w garnku jeszcze 1 - 2 minut i od razu wyjąć na talerze.
    Podać z rosołem lub czerwonym barszczem.
  • image-13ejt2d 8. Można je również zrobić na zapas, zamrażając a później porcjując w woreczkach.

    Z podanych proporcji wyszło ok. 250 kołdunów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Mięso Mrożonki Mąka Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować