Chinkali czyli gruzińskie pierogi z mięsem

4.5 (168 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjne danie kuchni kaukaskiej czyli gruzińskie kołduny wypełnione rosołkiem, dobrze doprawionym mięsem z nutą kolendry, cebuli, czosnku i pachnącej natki z pietruszki to świetna propozycja rozgrzewającego, sycącego dania obiadowego.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki
    2 łyżki oleju
    około 1 szklanki ciepłej wody
    szczypta soli

    Farsz:
    350g łopatki wołowej
    250g szynki wieprzowej
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    250ml rosołu
    1,5 łyżeczki ziaren kolendry
    5 łyżek natki z pietruszki
    1 łyżka oleju
    sól
    pieprz
    1 pęczek natki z pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kołduny

Chinkali czyli gruzińskie pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło.
  • 2. Farsz:
    Mięso wołowe i wieprzowe pokroić na mniejsze części i zmielić maszynką do mielenia mięsa. Cebulę, czosnek drobno posieka, zeszklić na rozgrzanym oleju i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie mięso, przesmażoną cebulę i czosnek przełożyć do dużej miski, dodać natkę pietruszki, utartą w moździerzu kolendre i dokładnie wyrobić. Następnie dodać bulion i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę mięsną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz powinien być soczysty ale nie lejący.
  • 3. Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 2-3mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 10cm wyciąć koła, nałożyć po 1 łyżce farszu mięsnego i zlepić w sakiewkę.
  • 4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 15 minut od wypłynięcia.
  • 5. Gotowe pierogi podawać posypane natką z pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kolendra Mięso Wieprzowina

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, wypróbujcie też inne dania kuchni gruzińskiej. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Chinkali (gruzińskie pierożki)

To może cię zainteresować