Zupa serowo-marchewkowa z francuskim pierogiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób

Kremowa zupa serowa z dodatkiem marchewkowego puree podana z pierogiem z ciasta francuskiego z marchewkowo-serowym farszem.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • podział dla celów konkursu:

    składniki podstawowe z zestawu b:
    400 g marchewki
    150 ml śmietanki 30% (lub o mniejszej zawartości tłuszczu)
    180 g ciasta francuskiego (ok. 2/3 opakowania)

    składnik podstawowy dodatkowy:
    200 g sera cheddar
    100g sera mascarpone
    100g twarogu solankowego wędzonego

    składniki robocze:
    3 szklanki wody
    1 kostka rosołowa drobiowa
    1/2 roztrzepanego jajka
    sól
    1/2 łyżeczki cukru
    pieprz
    mielone płatki chili
    pieprz kajeński
    czarnuszka

    dekoracja:
    czarnuszka
    gałązki tymianku

    podział tradycyjny:

    400 g marchewki
    200 g sera cheddar
    100g sera mascarpone
    100g twarogu solankowego wędzonego
    150 ml śmietanki 30% (lub o mniejszej zawartości tłuszczu)
    180 g ciasta francuskiego (ok. 2/3 opakowania)
    3 szklanki wody
    1 kostka rosołowa drobiowa
    1/2 roztrzepanego jajka
    sól
    1/2 łyżeczki cukru
    pieprz
    mielone płatki chili
    pieprz kajeński
    czarnuszka
    gałązki tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa serowa Pierogi

Zupa serowo-marchewkowa z francuskim pierogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki myjemy i obieramy. Jedną, o wadze 100 g pozostawiamy w całości, pozostałe kroimy na małe kawałki. Marchewki zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy 1/2 łyżeczki cukru i gotujemy. Całą marchewkę wyjmujemy i odkładamy, do reszty marchewek dodajemy kostkę rosołową i jeszcze chwilę gotujemy, następnie miksujemy blenderem na puree. Lekko przestudzamy.
  • 2. Ser cheddar ścieramy na tarce i wkładamy do marchewki, mieszamy i odstawiamy, aby ser zaczął się rozpływać, następnie podgrzewamy na małym ogniu często mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy śmietankę i ser mascarpone, zagotowujemy, przyprawiamy pieprzem kajeńskim
  • 3. Odłożoną ugotowaną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Twaróg wędzony rozdrabniamy widelcem i łączymy ze startą marchewką, przyprawiamy odrobiną soli, pieprzem i mielonymi płatkami chili. Z ciasta francuskiego wykrawamy 4 jak największe kwadraty (u mnie o boku ok. 12cm). Na środek każdego kwadratu nakładamy 1/4 farszu, lekko go rozsmarowujemy, ciasto składamy po przekątnej i za pomocą widelca łączymy brzegi.
  • 4. Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • 5. Zupę nakładamy do bulionówek i dekorujemy ziarenkami czarnuszki i gałązkami tymianku. Podajemy z dodatkiem upieczonych pierogów.

Porady

Zamiast kostki rosołowej (i wody) można użyć 3 szklanek rosołu drobiowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować