Paluszki ziemniaczane z sosem truskawkowym

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Proste, szybkie, tanie paluszki które zawsze się udają. Mojej córeczce bardzo smakują z sosem truskawkowym na bazie serka waniliowego. Fajny pomysł na lekki, słodki obiad czy podwieczorek.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • 5-6 średnich ugotowanych ziemniaków,
    • 1 jajko,
    • 2 łyżki mąki pszennej,
    • 2 łyżki maki ziemniaczanej,
    • trochę soli do smaku,
    • trochę cukru do smaku (może być waniliowy),
    sos truskawkowy:
    • serek waniliowy,
    • truskawki,
    • cukier (opcjonalnie)
    • wiórki kokosowe, biała czekolada itp.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Paluszki ziemniaczane z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie myję, gotuję w mundurkach, zostawiam aby dobrze ostygły i obieram. Następnie mielę przez maszynkę do mięsa ( lub można przecisnąć przez praskę do ziemniaków). Do zmielonych ziemniaków dodaję pozostałe składniki i wyrabiam jednolite ciasto. Z ciasta rękami formuję wałeczki i tnę na paluszki.
    Gotowe paluszki wrzucam na lekko osolony wrzątek i gotuję ok. 3 min od wypłynięcia, wybieram łyżką cedzakową.
    Serek miksuje z truskawkami ( ilość serka i truskawek zależy od upodobań) i polewam paluszki. Smacznego!

Porady

Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Podwieczorek Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować