Tarta ratatouille

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lekka, domowa, pełna warzyw. Tarta ratatouille to idealna opcja na zdrowy i szybki obiad czy kolację.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cebula
    3 ząbki czosnku
    2 cukinie
    1 papryka żółta
    1 papryka czerwona
    Puszka/ kartonik pomidorów
    2 jajka
    2 łyżki śmietany 30%
    Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
    ser żółty/ mozarella do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Pieczeń Quiche Ratatouille

Tarta ratatouille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i ciastem francuskim, mocno dociskamy. Nakłuwamy spód widelcem, podpiekamy przez 15-20 minut w 200 stopniach.
  • 2. Warzywa myjemy i obieramy. Cebule kroimy w kostkę, cukinię w plasterki, a paprykę na paski.
  • Smażenie 3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy najpierw cebulkę, po chwili cukinię, paprykę i pomidory. Doprawiamy i dusimy aż do odparowania nadmiaru wody (jeśli się spieszymy, to gdy warzywa zmiękną możemy odsączyć je na sitku, zamiast czekać na odparowanie).
  • 4. Przygotowujemy masę jajeczną: mieszamy w misce jajka ze śmietaną, doprawiamy.
  • Przed pieczeniem 5. Na podpieczony spód wykładamy przygotowane warzywa, na to wylewamy masę jajeczną, równo rozprowadzamy. Wierzch możemy posypać tartym żółtym serem lub mozarellą. Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach. Podajemy na ciepło lub na gorąco. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Cukinia Papryka Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować