Granola piernikowa

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna, aromatyczna i chrupiąca granola z płatków owsianych karmelizowanych w miodzie z suszonymi śliwkami, żurawiną, pomarańczą i piernikami. Doskonały dodatek np. do jogurtu na drugie śniadanie, ale też jako przekąska do pochrupania. Moje dzieci się nią zajadają.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 4 łyżki miodu
    2) 4 łyżki masła
    3) 8 łyżek płatków owsianych pełnoziarnistych
    4) 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    5) 3 łyżki suszonych śliwek
    6) 4 łyżki suszonej żurawiny
    7) 3-4 pierniczki (bez polewy)
    8) 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Granola piernikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone śliwki kroimy w kosteczkę. Pierniczki kroimy lub kruszymy na mniejsze kawałki.
  • 2. W garnuszku roztapiamy masło z miodem, dodajemy przyprawę do pierników i mieszamy, następnie dodajemy płatki owsiane, suszone śliwki, żurawinę, skórkę pomarańczową i pierniczki i wszystko mieszamy, aż składniki będą oblepione masą miodowo-maślaną.
  • 3. Tak przygotowaną mieszankę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i pieczemy około 30minut, aż płatki będą rumiane. W trakcie pieczenia warto przemieszać mieszankę. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekładamy do suchego i szczelnego pojemnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować