WYTRAWNY MAZUREK WIELKANOCNY

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Mazurek w kształcie pisanki, na kruchym cieście, z białą kiełbasą, boczkiem i jajkami, zalany masą jajeczno-śmietanową z tartym chrzanem to oryginalny i niebanalny pomysł, który z pewnością zachwyci zarówno domowników, jak i gości.

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    200 g masła
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany 18%
    1/2 łyżeczki soli
    1 białko ( do posmarowania)
    Nadzienie:
    4 jajka
    2 białe kiełbasy surowe
    4 plasterki boczku parzonego
    50 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka tartego chrzanu
    sól, pieprz
    liść laurowy, ziele angielskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Mazurek Jajko

Wytrawny mazurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godz. Po tym czasie ciasto wyciągamy i dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy kształt jajka o wymiarach 24 x 16 cm i przenosimy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta robimy boki do mazurka - skręcamy cienkie wałeczki i zaplatamy ze sobą po dwa. Układamy je na bokach ciasta, a spód nakłuwamy widelcem. Boki smarujemy roztrzepanym białkiem. To samo wykonujemy z drugą częścią ciasta.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy.
  • 2. Nadzienie:
    Białą kiełbasę najpierw zaparzamy: wkładamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziela angielskie i zagotowujemy wodę. Nie doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy kiełbasę w gorącej wodzie przez około 10-15 min.
    Lekko studzimy. Kiełbasę obieramy z flaka i kroimy w plasterki/półplasterki.
    Boczek kroimy w paski i podsmażamy z obu stron, na patelni.
    2 jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy ze skorupki i kroimy w plasterki.
    Pozostałe 2 jajka mieszamy ze śmietaną, tartym chrzanem oraz solą i pieprzem.
  • 3. Mazurek:
    Na podpieczonym spodzie układamy dowolnie: plasterki jajek, plasterki/półplasterki białej kiełbasy oraz podsmażony boczek. Całość zalewamy jajkami wymieszanymi ze śmietaną i chrzanem.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min.
    Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Boczek Chrzan Jajka Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować