Rurki z kremem

4.47 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Do zrobienia tych rurek zbierałam się od dawna i w końcu zrealizowałam plany :) Kruche ciasto bez cukru nadziane masą budyniowo-maślaną. Wierzch posypany cukrem pudrem. Bardzo smaczne, ślicznie wyglądają na talerzu i wcale nie są tak trudne do zrobienia jak się wydaje :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:

    250 g mąki pszennej

    125 g miękkiego masła + ok. 1 łyżeczka do smarowania metalowych rurek

    125 g kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu naturalnego

    szczypta soli

    krem:

    1,5 szklanki mleka

    1 budyń waniliowy bez cukru

    3-4 czubate łyżki cukru

    150 g miękkiego masła
Wystaw ocenę:

4.47 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Rurki Krem Krem budyniowy

Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, śmietanę i sól, zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Podzielić na dwie części. każą z nich rozwałkować na grubość ok. 1 mm. Pokroić na cienkie na ok. 1,5-2 cm szerokości i długie na ok. 30 cm paski. Foremki na rurki posmarować masłem, nawijać na nie paski ciasta zaczynając od cieńszej strony.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 20 minut. Lekko ostudzić, zdjąć z metalowych rurek, zostawić do całkowitego ostudzenia.
  • 2. Ugotować gęsty budyń, przykryć wierzch folią aluminiową, całkowicie ostudzić to temperatury pokojowej.

    Do miski wyłozyć miękkie masło o temperaturze pokojowej, miksując dodawać po 1 łyżce budyniu. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z gwiaździstą tylką, nadziewać ostudzone rurki. Wierzch posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować