Jagodzianki z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

W sam raz na pyszne pełnowartościowe pożywne śniadanko lub kolację z kubkiem świeżego mleczka! - mogłabym je jeść codziennie ;)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    900 g mąki pszennej
    70 g drożdży
    540 ml mleka ciepłego
    100 g masła
    2 łyżki oleju
    5 łyżek cukru
    1 łyżeczka soli

    Kruszonka:
    3 łyżki masła
    3 łyżki mąki
    2 łyżki cukru
    2 łyżki kokosu

    Nadzienie:
    borówki świeże lub mrożone

    Dodatkowo:
    2 małe jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jagodzianki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z rozpuszczonym letnim masłem i solą. Drożdże rozrabiamy z cukrem i szklanką ciepłego mleka i odstawiamy na kilka minut, aż urosną.
  • 2. Łączymy z resztą składników, wyrabiamy jednolite ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.50 minut aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie odpowietrzamy ciasto, zagniatamy i dzielimy na 24 części. Do środka wkładamy po łyżce borówek i zlepiamy nadając kształt bułeczki.
  • . 3. Układamy na blaszcze w dużych odstępach i odstawiamy na 10 minut. Bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i smarujemy bułeczki.
  • kruszonka 4. Składniki kruszonki zagnieść palcami.
    Posypujemy bułeczki kruszonką.
  • 5. Piec ok. 15 minut w temp. 170 stopniach.

Porady

Z tej proporcji ciasta wychodzi 24 bułeczki z kruszonką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować