• Dla 4 osób
  • Łatwy

Falafel to małe kulki z ciecierzycy smażone w głębokim tłuszczu, doprawione czosnkiem, kminkiem i natką pietruszki.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciecierzyca-namoczona przez noc: 1 szklanka
    - cebula: 1 sztuka
    - natka: 1 pęczek
    - czosnek: 3 ząbki
    - kminek: 1 łyżeczka
    - mąka: 2 łyżki
    - sól do smaku: 1 szczypta
    - pieprz do smaku: 1 szczypta
    - sezam do posypania: 6 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Falafel

Falafel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, czosnek i natkę siekamy. Wszystkie składniki (oprócz sezamu) wrzucamy do miski i dokładnie miksujemy - powinna wyjść gładka pasta.
    Wersja dietetyczna: formujemy kulki, delikatnie je spłaszczamy, obtaczamy w sezamie i smażymy na patelni teflonowej lub w piekarniku do zrumienienia.
    Wersja tradycyjna: formujemy kulki, obtaczamy w bułce i smażymy do zrumienienia w głębokim oleju.
    Podajemy z sosem czosnkowym, pomidorowym lub curry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować