Skoleboller –norweskie drożdżówki

4.5 (152 ocen)

  • 3 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Jeśli lubimy wypieki drożdżowe, kardamon, budyń i kokos, to przepis musowo jest do wypróbowania!! Drożdżówki smakują pysznie, a żółciutki budyń pięknie wygląda na tle białego kokosu!

  • 3 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,5 kg mąki,
    • 1 szklanka mleka,
    • 0,5 kostki masła,
    • 5 dag drożdży,
    • 0,5 szklanki cukru pudru,
    • 1 płaska łyżka cukru kryształu,
    • 1,5 łyżeczki kardamonu,
    • 2 jajka do ciasta,
    • 1 jajko do smarowania,
    • szczypta soli
    Budyń:
    • 0,5 litra mleka,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 4 żółtka,
    • Cukier do smaku,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Lukier:
    • 0k 4-5 łyżki mleka,
    • ok 1 szklanka cukru pudru,
    Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Skoleboller –norweskie drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodawanie składników do rozczynu 1. CIASTO: Mleko podgrzewamy. W letnim rozprowadzamy drożdże, 2 łyżki mąki oraz cukier kryształ. Przygotowany rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia.
    Miedzy czasie rozpuszczamy masło. Studzimy.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, cukier puder, mąkę, kardamon, sól.
  • wyrośnięte ciasto 2. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz. Gotowe ciasto, które odchodzi od ręki i garnka przykrywamy i pozostawiamy na około 1 godzinę do podrośnięcia.
  • wycinanie kół 3. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Następnie wałkujemy je na grubość około 1,5 cm. Za pomocą szklanki wycinamy koła, które układamy na przygotowanej blaszce.
  • przed pieczeniem 4. Gdy delikatnie podrosną za pomocą spodu od szklanki robimy w nich zagłębienia. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Następnie nakładamy budyń. Całość wstawiamy do zimnego piekarnika. Włączamy i pieczemy do zrumienienia około 20 minut.
  • pozostawienie do ostygnięcia i zastygnięcia lukru 5. Gotowe, jeszcze gorące smarujemy lukrem, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
  • gotowy budyń 6. BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń, żółtka oraz mąkę. Gotujemy budyń. Dodajemy cukier waniliowy oraz słodzimy całość do smaku (według uznania). Budyń przed nałożeniem lekko studzimy.
    LUKIER: Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder. Mieszamy. Lukier powinien być dość gęsty. Jeszcze ciepłe drożdżówki smarujemy lukrem za pomocą silikonowego pędzelka. Posypujemy je wiórkami kokosowymi i pozostawiamy (najlepiej nas kratce) do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kardamon Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Ci ten przepis, wypróbuj też inne dania kuchni norweskiej. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować