Muffinki rafaello z ciecierzycy (bez jajek, bez mleka, bez białej mąki i białego cukru)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Te muffinki to propozycja idealna dla diety wegańskiej, wegetariańskiej, dla osób z nietolerancją/alergią na białko zwierzęce, gluten, pszenicę, a także dla osób na dietach odchudzających! Nie są całkowicie pozbawione tłuszczu, ale akurat olej kokosowy (w wiórkach i dodany do kremu) jest zdrowy.

  • 60 min

Składniki:

  • Muffinki:
    3 szkl. ugotowanej ciecierzycy
    2 szkl. mleka sojowego
    2 dojrzałe banany
    1 szkl. wiórków kokosowych
    1 szkl. mąki kokosowej
    2 płaskie łyżki ksylitolu

    Krem:
    3 szkl. wiórków kokosowych (250g)
    3 szkl. mleka sojowego
    3 łyżki ksylitolu
    1 łyżka oleju kokosowego

    Dekoracja:
    wiórki kokosowe karmelizowane - można je pominąć
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki rafaello z ciecierzycy (bez jajek, bez mleka, bez białej mąki i białego cukru) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Muffinki: Ugotowaną cieciorkę wsypujemy do kielicha blendera, zalewamy mlekiem sojowym, dodajemy kawałki bananów, ksylitol i blendujemy na gładką masę. Przekładamy całość do miski, dodajemy mąkę i wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy całość łyżką. Foremki do muffinek wypełniamy po brzegi masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut (brzegi i wierzch powinny zacząć się rumienić). Studzimy.
  • 2. Krem kokosowy: Wiórki wsypujemy do miski wraz z olejem kokosowym oraz ksylitolem i trochę rozdrabniamy ręcznym blenderem. Chodzi o to, aby puściły swój olej. Uwaga - można spalić blender! Ostrożnie, z przerwami i pulsacyjnie z tym działaniem. Ja dodatkowo pomogłam sobie ugniatając je pałką do ręcznego ucierania kremów (szybciej puszczały olej). Gdy wiórki zaczną się robić mokre, dodajemy mleko sojowe i całość miksujemy do uzyskania konsystencji kremu.
    Gotowy krem nakładamy na ostudzone muffinki i posypujemy karmelizowanymi wiórkami kokosowymi (można je przygotować na patelni lub kupić gotową posypkę-na zdjęciu).

Porady

Masa na muffinki jest na tyle uniwersalna, że można też zamiast foremki do muffinek użyć, np. keksówki czy tortownicy. Jeśli nie macie ksylitolu użyjcie zwykłego lub brązowego cukru (wtedy kaloryczność rośnie). W wersji bez kremu można je łatwo zapakować w pudełko do pracy, szkoły, na wyjazd. Krem polecam zabrać w słoiczku (ale nie jest obowiązkowy, bez niego też są smaczne!).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować