Tort brzoskwiniowo- kokosowy

4.49 (160 ocen)

  • Trudny

Oto wyśmienity tort, który wygląda i smakuje cudownie. Idealny na wyjątkowe okazje.Jest odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy, gdyż nie zawiera śmietany ani mleka.

  • Trudny

Składniki:

  • CIASTO BISZKOPTOWE:
    - Jajko: 4 sztuki
    - mąka pszenna: 120 gramów
    - cukier puder: 120 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    MASA BRZOSKWINIOWA:
    - puszka brzoskwiń: 1 sztuka
    - mąka ziemniaczana: 80 gramów
    - margaryna: 180 gramów
    - sok i skórka z cytryny: 0.5 sztuki
    BLAT KOKOSOWY:
    - wiórki kokosowe: 200 gramów
    - białko: 4 sztuki
    - cukier: 100 gramów
    - sól: 1 szczypta
    POLEWA CZEKOLADOWA:
    - gorzka czekolada: 100 gramów
    - mleko: 1 łyżka
    - cukier puder: 1 łyżka
    - masło: 50 gramów
    SYROP DO NASąCZENIA:
    - wódka: 50 mililitrów
    - syrop z brzoskwiń z puszki: 4 łyżki
    - woda: 4 łyżki
    KWTATY DO DEKORACJI:
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort brzoskwiniowo- kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Tortownicę (23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać powoli cukier i żółtka. Do masy przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia stale mieszając mikserem na wolnych obrotach. Przelać do tortownicy i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C. Jeśli w trakcie pieczenia wierzch będzie się zbyt mocno przyrumieniał, zmniejszyć temperaturę do 160’C.
    Biszkopt studzić przez 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, po czym wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 2. Masa brzoskwiniowa:
    Odcedzić brzoskwinie zachowując syrop. Odłożyć 4 łyżki syropu a resztę dopełnić wodą do objętości pół litra. Z syropu z wodą ugotować budyń: w 2/3 szklanki syropu wymieszać mąkę ziemniaczaną i dodać do gotującego się syropu. Wymieszać dokładnie, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i ostudzić. Margarynę utrzeć na pianę i dodawać po łyżce do zimnego budyniu stale ucierając. Gdy cała margaryna połączy się z budyniem dodajemy sok z cytryny i brzoskwinie pokrojone w centymetrową kostkę.
  • 3. Blat kokosowy:
    Dno tortownicy (23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ubić pianę z białek na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier sale ubijając. Dodawać stopniowo wiórki kokosowe mieszając już nie ubijaczką tylko łyżką. Przełożyć do tortownicy , wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190’C. Piec około 15 minut, po wyjęciu odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 4. Sposób połączenia tortu.:
    Przygotować syrop: zmieszać odłożony syrop z brzoskwini z kieliszkiem wódki i 4 łyżkami przegotowanej wody.
    Blaty biszkoptowy i kokosowy przekroić na 2 równe części. Jeśli biszkopt na mocno się zaokrąglił, odciąć górę, by wyrównać wierzch. Na dnie tortownicy z ramą wyłożyć blat biszkoptowy. Namoczyć go połową ilości syropu. Na biszkopcie ułożyć jedną warstwę kokosową. Na nią wykładamy krem brzoskwiniowy i wygładzamy szpatułką zamoczoną z ciepłej wodzie. Przykrywamy 2 blatem kokosowym na którym układamy drugi blat biszkoptowy. Nasączamy biszkopt resztą syropu.
    Zdejmujemy obręcz i wyrównujemy krem na bokach tortu.
  • Tort brzoskwiniowo kokosowy z polewą czekoladową 5. Przygotowujemy polewę czekoladową: rozpuszczamy masło w rondelku na małym ogniu, dodajemy mleko i cukier. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy do masła. Mieszamy je razem i od razu rozsmarowujemy cienką warstwą na torcie.

    Gotowy tort zostawiamy w lodówce co najmniej na noc. Dekorujemy zaraz przed podaniem świeżymi lub cukrowymi kwiatami. Ja użyłam świeżych jadalnych kwiatów z ogrodu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Brzoskwinie w puszce Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.92 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort kawowo-kokosowy

To może cię zainteresować