Jeśli szukacie nieco odmiennych knedli na Wigilijny stół polecam ten przepis. Nadziane suszoną śliwką, a następnie obtoczone w chrupiącej, bakaliowej panierce smakują wyjątkowo.
Wigilijne knedle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego wsypujemy kaszę manna.
2.Gotujemy ją, po czym zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Do przestudzonej kaszy dodajemy mąkę oraz jajko. Całość wyrabiamy do otrzymania jednolitego ciasta.
3.Z ciasta formujemy wałek o średnicy około 4 -5 cm. Wałek dzielimy na plastry o grubości około 1 cm. Powstałe plastry delikatnie rozpłaszczamy w dłoniach, po czym nakładamy na nie porcje śliwek kalifornijskich (2-3 sztuki).
4.Formujemy knedle.
5.Gotowe gotujemy około 5 minut w lekko osolonej wodzie. Ugotowane obtaczamy w bakaliowej panierce, porcjujemy na talerze i podajemy.
6.PANIERKA: Mak delikatnie prażymy na suchej patelni. Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy cukier waniliowy, mielone orzechy włoskie, przygotowany mak oraz w miarę mieszania stopniowo bułkę tartą. W otrzymanej panierce obtaczamy ugotowane knedle.
Komentarze