Meksykańskie pierogi leniwe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wariacja na temat klasycznych pierogów leniwych. Dodatek meksykańskiego guacamole świetnie wzbogaca ich smak!

  • 30 min

Składniki:

  • Guacamole:
    - 1 duże dojrzałe awokado
    - 2 ząbki czosnku
    - sok wyciśnięty z połowy limonki
    - pół małej cebuli
    - 2 łyżki świeżej kolendry
    - pół ostrej papryki ( może być bez jeżeli nie lubimy ostrego jedzenia)
    - sól i pieprz do smaku

    Ciasto na leniwe:
    - 450 g tłustego twarogu
    - 1 jajko
    - 200 g mąki pszennej (plus ok garści do posypania powierzchni roboczej)
    - łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kluski Guacamole

Meksykańskie pierogi leniwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na guacamole zmiksować na gładką masę.
  • 2. Na stolnicy lub czystym blacie kuchennym rozdrobnić twaróg przepuszczając go między palcami. Dodać jajko, mąkę i sól. Ugnieść na jednolitą masę.
  • 3. Do ciasta dodać guacamole i wyrobić ciasto. Jeżeli ciasto się klei dodać mąki wedle potrzeb.
  • 4. Ciasto uformować w wałki i podzielić skośnie na kawałki wielkości ok. 2 cm.
  • 5. Leniwe gotować we wrzącej wodzie przez ok 5 min do wypłynięcia na powierzchnię.

Porady

- Jeżeli lubimy dania bardzo ostre do guacamole możemy dodać całą ostrą papryczkę, ewentualnie pieprz cayenne w proszku. - Pierogi leniwe bardzo dobrze smakują ze śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować