Rolada Śląska wołowa

4.75 (4 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Rolada wołowa, kluski I kapusta kiszona

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Mięso:
    1,5 kg Udzca wołowego luz zrazowa
    1 marchewka
    2 ogórki kiszone
    2 cebulę
    30 dag boczku wędzonego
    Musztarda ( opcjonalnie do posmarowania mięsa)
    Papryka słodka
    Kapusta kiszona:
    1kg kapusty kiszonej
    Ziele angielskie 3 kulki
    Liść laurowy 2
    1 cebula
    20 dag boczku wędzonego
    Smalec do podsmażenia cebulki z boczkiem
    Pieprz
    Sól
    Cukier
    Kluski:
    2 kg ziemniaków
    Szklanka mąki ziemniaczanej
    Sól
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Rolada śląska wołowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rolada wołowa (wołowinę rozbić , posmarować musztarda . Do środka w paski marchewka, boczek wędzony, ogórek kiszony,cebula) zawinąć rolady ,posypać papryką słodką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu,może być olej rzepakowy( około 15 min z jednej i drugiej strony) podlać woda ,dusić do miękkości około godziny, dodałam też grzyby do sosu. Kapusta kiszona ( obgotować kapustę do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim ,na smalcu podsmażyć boczek z cebulką i doprawić solą ,pieprzem , cukrem. Kluski ciemne 1 kg ziemniaków ugotować , przepuścić później przez praske, 4 ziemniaki średnie utrzec na najmniejszych oczkach jak na placki ( to ciasto dać na sitko,pod sitko miskę i wycisnąć wodę z tych ziemniaków ( poczekać az ciasto zrobi się ciemne na sitku , ta wodę z miski wylać i na dnie utworzy się skrobia która należy dodać do ciasta na kluski ( czyli surowe ziemniaki łączymy z tymi gotowanymi) na ciasto 1/4maki ziemniaczanej ,trochę soli i formujemy kluski
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować