Rolada śląska wołowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rolada wołowa (wołowinę rozbić , posmarować musztarda . Do środka w paski marchewka, boczek wędzony, ogórek kiszony,cebula) zawinąć rolady ,posypać papryką słodką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu,może być olej rzepakowy( około 15 min z jednej i drugiej strony) podlać woda ,dusić do miękkości około godziny, dodałam też grzyby do sosu. Kapusta kiszona ( obgotować kapustę do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim ,na smalcu podsmażyć boczek z cebulką i doprawić solą ,pieprzem , cukrem. Kluski ciemne 1 kg ziemniaków ugotować , przepuścić później przez praske, 4 ziemniaki średnie utrzec na najmniejszych oczkach jak na placki ( to ciasto dać na sitko,pod sitko miskę i wycisnąć wodę z tych ziemniaków ( poczekać az ciasto zrobi się ciemne na sitku , ta wodę z miski wylać i na dnie utworzy się skrobia która należy dodać do ciasta na kluski ( czyli surowe ziemniaki łączymy z tymi gotowanymi) na ciasto 1/4maki ziemniaczanej ,trochę soli i formujemy kluski
Komentarze