Kluski francuskie

4.5 (195 ocen)

Masz dość ziemniaków do dania głównego? Chcesz spróbować czegoś innego, czegoś niezwykłego? Spróbuj francuskich kluseczek. Delikatne gotowane, świetnie komponują się z mięsem w sosie.

Składniki:

  • Składniki:
    -7 jajek,
    -120g masła,
    -300g mąki krupczatki,
    -szczypta soli.
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowujemy wodę w garnku.
    Białka oddzielamy od żółtek.
    Masło ucieramy do białości i dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując.
    Białka ubijamy na puszystą pianę.
  • 2. Do utartego masła przekładamy po 2 łyżki piany z białek i mąki. Delikatnie mieszamy łyżką.
    Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.
  • 3. Gdy woda wrze, dwoma łyżkami formujemy kluseczki i wkładamy do garnka, gotujemy około 3 minuty, przewracając na drugą stronę.
    Wyjmujemy, odcedzamy.
    Smacznego :o)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pyszne kluski francuskie z domowym rosołem

To może cię zainteresować