Masz dość ziemniaków do dania głównego? Chcesz spróbować czegoś innego, czegoś niezwykłego? Spróbuj francuskich kluseczek. Delikatne gotowane, świetnie komponują się z mięsem w sosie.
Kluski francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotowujemy wodę w garnku.
Białka oddzielamy od żółtek.
Masło ucieramy do białości i dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując.
Białka ubijamy na puszystą pianę.
2.Do utartego masła przekładamy po 2 łyżki piany z białek i mąki. Delikatnie mieszamy łyżką.
Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.
3.Gdy woda wrze, dwoma łyżkami formujemy kluseczki i wkładamy do garnka, gotujemy około 3 minuty, przewracając na drugą stronę.
Wyjmujemy, odcedzamy.
Smacznego :o)
Komentarze