Knedliki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kuchnia czeska - knedliki.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    400 g mąki pszennej
    125 ml mleka
    3 jajka
    1 kajzerka
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Knedliki Dodatki

Knedliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże utarłem z cukrem i szczyptą soli. Wlałem do mąki, dodałem jajka i mleko. Dokładnie wymieszałem. Odstawiłem na godzinę, aby ciasto urosło. Bułkę pokroiłem w kostkę i przysmażyłem na maśle. Ostudziłem, dodałem do ciasta. Dobrze zagniotłem. Z ciasta uformowałem owalne knedle, odstawiłem jeszcze na 15 minut, do wyrośnięcia.
  • 2. Włożyłem do wrzącej wody osolonej. Gdy woda zaczęła ponownie wrzeć zmniejszyłem ogień i gotowałem 15 minut, aż knedle zaczęły puchnąc. W połowie gotowania odwróciłem knedle.
    Podałem pokrojone na kromki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Czeska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować