250 g mięsa mielonego
1 jajko
50 g sera feta
kawałek pora (ok. 10 cm)
1 kromka czerstwego chleba
3-4 ząbki czosnku
2 średnie cebule
1/2 czerwonej papryki
1 sos pieczeniowy ciemny
sól, pieprz
przyprawa do mięsa mielonego
maka krupczatka do obtoczenia
Pulpeciki z fetą i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chleb namoczyć. Pora przekroić wzdłuż na cztery, a potem pokroić w plasterki. Fetę pokroić w kostkę. Do mięsa dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśnięty chleb, pokrojonego pora i fetę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać.
2.Masę mięsną uformować w dowolne kształty. Obtoczyć w mące krupczatce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
3.Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na odrobinie tłuszczu. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć 5 minut.
4.Sos pieczeniowy rozmieszać w szklance wody. Wlać do cebuli. Mieszać do zgęstnienia. Usmażone pulpeciki przełożyć do sosu. Dusić 10-15 minut.
5.U mnie z kluskami śląskimi Evitki i surówką z pora Bożenki :)
Komentarze